Reclamem l' institut a Germanetes

A la zona escolar formada pels barris de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni cada any necessiten començar l’ESO a l’entorn de 1000 nois i noies, mentre l’oferta pública dels dos IES existents no arriba ni la quarta part! Se sap des de fa anys, a més, que enguany hi ha un repunt en l’alumnat de 6è de primària a les escoles públiques de la zona, que són més que no pas aquests últims anys i que encara posaran més en evidència aquesta mancança.


@mareagroga

Malgrat tot, comença el nou curs 2014-2015 sense que el Consorci d’Educació de Barcelona, format per la Generalitat (60%) i l’Ajuntament (40%) hagi mogut fitxa de cara a resoldre el problema de manca de places hi ha.
Per això les Associacions de Veïns i Veïnes d’aquests barris, les AMPA de les escoles públiques, la Marea Groga contra les retallades a l’ensenyament públic i altres col·lectius ens hem posat d’acord en endegar una campanya per a l’inici de la construcció del nou IES, promès des de l’any 2006 per al solar de Germanetes!

Publiquem un extracte del manifest per a la recollida de signatures.


VOLEM L’INSTITUT JA!
Estem en una de les zones d’escolarització més poblades. Els barris de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni sumen 137.000 habitants, equivalent a la que podria ser la setena ciutat més gran de Catalunya en nombre d’habitants. Mentre municipis que no arriben als 100.000 habitants tenen normalment cinc instituts, en aquests barris només en disposem de dos.Tenim cada any prop de 1.000 nois i noies que han de començar l’ESO, però l’oferta pública dels dos INS existents no arriba ni a cobrir-ne la quarta part! Cada any, quan arriba el període anual de preinscripció, les famílies d’aquests barris amb infants en edat escolar depenen de la sort per accedir a la plaça que busquen i, per tant, no se’ls garanteix l’accés a l’educació pública. En aquesta zona encara hi té més centres l’església catòlica -sostinguts amb fons públics!-, que no pas la mateixa Generalitat de Catalunya. La poca oferta pública a tots els nivells educatius fa que moltes famílies s’hagin vist forçades a buscar alternatives en centres concertats, tot i preferir l’opció de l’educació pública, o inscriure els seus fills i filles a centres fora del barri. Mentrestant, el Consorci d’educació de Barcelona ha anat retardant els compromisos adquirits de la construcció de nous centres.
La manca d’un tercer institut públic a la zona és ara indefugible: enguany hi ha un increment en l’alumnat de 6è de primària a les escoles públiques. El curs anterior es va informar a les AMPA que el setembre del 2015 el nou institut iniciaria la seva activitat, encara que fos a través de l’habilitació d’uns barracons pels primers cursos d’ESO. Malgrat tot, l’Ajuntament de Barcelona justifica no tirar endavant amb aquest compromís per la manca de finançament. Creiem però que els serveis públics, i en particular l’educació, han de ser els últims perjudicats per la recessió econòmica. En especial si tenim en compte la recent renovació de concerts a escoles pretesament d’elit amb finançament públic.
Des de la Plataforma per l’institut a Germanetes creiem que el sistema educatiu ha de ser de tots i per a tots. El dret a l’educació de tots els ciutadans, sense discriminacions de cap tipus, només és possible amb una sistema educatiu públic fort, que esdevingui un element clau per la cohesió social del nostre país. Per això cal garantir l’accés sense restriccions a l’educació pública a totes les famílies que així ho desitgin.
Estem decidits a capgirar una situació injusta on no tothom que vol té accés a l'escola pública!

Podeu signar el manifest complet a l’Associació de Veïns, Av Mistral 30, o a la vostra escola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies