Les Cases dels Cargols

El Barri de Sant Antoni no destaca per tenir edificis modernistes importants com els que podem veure per la Dreta de l’Eixample, però, si fixem la mirada, sí que en podem trobar de prou bonics, tant a la Gran Via com en altres carrers del barri. El nostre passat no és el d’un barri de gent benestant si no de gent treballadora, un barri que es va anar gestant a l’entorn del Mercat (1882) i que va agafar la fisonomia actual amb la remodelació que es va fer arran de l’Exposició Universal del 1929. 
Bé, doncs si tot passejant us arribeu fins al començament del carrer Entença podreu trobar uns imaginatius edificis fruit del primer modernisme: 






Les cases dels cargols, Tamarit, 89 - Entença, 2 
Són dues cases al xamfrà Entença-Tamarit, amb una façana unitària, projectades l’any 1895. Es caracteritzen per tenir els cargols com a principal i abundant motiu de decoració. Cargols al balcons, a les baranes de forja, a la cornisa, cargols arreu: pintats, de diferents materials com pedra, metall, terracota  i de mides diferents; ara els veiem descansant sobre fulles d’enciam, ara aguantant els balcons o passejant per sota de la cornisa de la teulada. 



També hi podem veure diferents esgrafiats amb motius vegetals i camperols, pagesos i pageses, i, en el fris central, una parella de pagesos collint cargols. 




Potser la Casa dels Cargols no sigui una gran obra modernista però sí que és una casa curiosa que desperta la imaginació. Per què hi ha tants cargols? 




Per què tants cargols? 
I és que l’edifici té una història al darrere: en el temps que aquella part del barri eren hortes i camps, circulen rumors que en una barraca feta de canyes i fustes velles hi vivia de forma molt humil una parella de cam•perols que venia al mercat les verdures que collia i això ho completava amb la recollida de cargols, espàrrecs, bolets i herbes com farigola i romaní. 



Sembla ser que un bon dia, buscant cargols, van trobar mig enterrat un saquet ple de doblons d’or. Això va canviar la seva vida, van poder viure còmodament i, en honor d’aquest esdeveniment, van fer construir dues cases al mateix indret on estava situada la seva barraca i les van dedicar als cargols que els havien portat la prosperitat. 


Existeixen altres versions però totes tenen la mateixa explicació: la trobada d’un tresor tot buscant cargols. Una d’elles tracta sobre una parella d’ancians que vivia en el número 91, persones treballadores i modestes, tenien el costum d’agafar cargols i bolets en els descampats que hi havia per aquesta zona. Hi havia una cova on un dia van entrar buscant cargols i van trobar una olla plena d’onzes d’or. Amb aquests diners van fer edificar les dues cases que van dedicar a aquests petits animals. 


Al barri podeu trobar prou indrets curiosos 

És realment història? És una llegenda? Què hi ha de veritat? No ho podem saber, però sigui el que sigui, jo trobo que tant si és un fet històric com si és una llegenda és prou bonica i m’agrada. Així que us animo a que tot passejant us hi arribeu i deixeu volar la vostra imaginació, i que si un dia aneu a buscar cargols tingueu cura per si trobeu algun tresor amagat... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies