Els esplais i els caus de Sant Antoni




Des de la coordinadora d’entitats de lleure educatiu de Sant Antoni, el Cordill, volem aprofitar aquestes pàgines per fer un petit tast a tots els veïns i veïnes del barri del què és l’educació en el lleure i del què s’hi fa, dissabte rere dissabte, als esplais i caus del nostre barri.

L’educació en el lleure promou l’adquisició de valors, l’esperit crític i l’autonomia personal mitjançant les activitats de lleure, centrades en els temes que es vulguin tractar i la convivència que es duu a terme en aquest tipus d’entitats tant cada dissabte com a les excursions, rutes, colònies i campaments.

Els valors que es transmeten són la solidaritat, bàsicament com a contraposició a l’egoisme i l’individualisme imperants del capitalisme o de la llei del mes fort; el respecte, la capacitat de comprendre i acceptar altres realitats i la nostra pròpia (defugint totalment del concepte tolerància); l’autonomia, entesa com a capacitat d’obrar de forma independent o de poder buscar les dependències, no donarles per imposades; i l’esperit crític, capacitat d’analitzar el món i l’entorn amb un prisma propi i personal alhora que independent i coherent. En definitiva, intentem que els nostres nens, nenes i joves esdevinguin persones proactives.





L’educació també és una forma d’educació integral, on el nen/nena aprèn en un entorn diferent al de l’escola o la família. Als caus i esplais, els nens i nenes aprenen “fent” a partir de les seves pròpies experiències i de la relació amb el seu grup d’iguals i amb els caps i monitors.

També és un entorn ideal perquè els nens i les nenes es desenvolupin en un ambient d’iguals diferent al de l’escola, cosa que els fa ampliar la seva visió de l’entorn proper.

Una part molt important del curs dels esplais i caus són els campaments.

Els campaments són estades a la natura que es fan periòdicament durant les vacances de Setmana Santa, Estiu i, en alguns casos, Nadal. Són un moment ideal de convivència on els nens, les nenes i els joves conviuen en societat, desenvolupant diverses tasques que promouen la seva autonomia. Són també un moment de contacte amb la natura, ja que passen uns dies en un entorn molt diferent al que estan habituats i que han d’aprendre a cuidar.

Els campaments i colònies de l’Estiu són un moment de cloenda del curs, on es fa una revisió de les experiències viscudes i es crea un vincle molt fort entre els participants i els seus monitors i caps.



Les persones que lideren els esplais i caus som joves que dediquem bona part del nostre temps lliure a educar els nens i les nenes de manera voluntària.

I volem remarcar el fet que és voluntari, no només per la part altruista que això comporta, sinó també perquè això vol dir que la feina que fem la fem perquè ens agrada i perquè creiem en ella.

Això fa que la dedicació, exigència i compromís que tenim amb la nostra entitat sempre sigui màxima.

En molts casos, els monitors i caps han estat nens o nenes dels caus i esplais i, en arribar a l’edat adulta, volen tornar tot allò que han rebut en la seva etapa com a nens.

L'educació en el lleure promou l'adquisició de valors, l'esperit crític i l'autonomia dels nens i les nenes
Els esplais i caus no només fan una feina diària amb els nens i les nenes de les seves entitats, sinó que també volen tenir una incidència directa en el seu entorn proper, en aquest cas el barri de Sant Antoni, creant xarxa amb altres entitats.



AEiG Pau Claris
Viladomat, 2-4. Escola Ferran Sunyer
Ens trobem els dissabtes de 16:30 a 19:30h i fem campaments d’hivern, primavera i estiu.

AEiG Sant Antoni Abat. 
Carrer de la Cera 46
Ens trobem els dissabtes de 16:30 a 19:00h i fem campaments de primavera i d’estiu.







AEiG Sant Ferran
Gran Via de les Corts Catalanes 406
Ens trobem els dissabtes de 17:00 a 20:00h i fem campaments d’hivern, primavera i estiu.








Esplai i Centre Juvenil La Nivaira
Rocafort, 42. Salesians St Josep
Ens trobem els dissabtes de 17:00 a 21:00h i fem sortida d’hivern i colònies i campaments d’estiu. 






Esplai Totikap
Av. Mistral, 30
Ens trobem els dissabtes de 16:30 a 19:30h i fem campaments d’hivern, primavera i estiu.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies