Entrevista amb Rafa Martínez (president de De Veí a Veí)



De Veí a Veí, l’ONG del barri, fa 5 anys. L’organització es dedica a ajudar les persones i/o famílies que estan en risc d’exclusió social en totes les seves necessitats bàsiques, a més de donar eines i recursos comunitaris al veïnat, per tal que puguin tornar a ser autònoms. També es vol construir xarxa veïnal per tal de generar una forma col·lectiva de fer que afavoreixi les relacions de col·laboradors grupals.


L’inici de l’ONG té el seu origen a finals del 2011.
L’inici de l’ONG té el seu origen a finals del 2011, quan un grup de persones del veïnat s’adona que una dona del nostre barri estava buscant menjar en els contenidors d’escombraries. La dona en qüestió era una persona a la qual tots coneixien de vista.
Aquest fet va fer sospitar que podien haver-hi al barri moltes persones amb la mateixa situació precària i que no s’atrevien a demanar ajuda per vergonya; i el més important, no sabíem com actuar i com donar-los suport.
              
Alimentació fresca, productes d’higiene personal i per a la llar, material i assistència per a nadons.
La primera activitat que es va endegar va ser l’entrega d’alimentació fresca a les famílies, que més tard es va ampliar a productes d’higiene personal i per a la llar, atenció específica a nadons i cistelles de la compra segons les necessitats particulars, tenint en compte la salut i la religió dels usuaris; també varen obrir un rober infantil, l’inici del grup de cosidores, “Fet a mà”, a més dels projectes estacionals, com ”Postal veïnal de Nadal”  i els “Reis macos”.
Tot això amb el suport de persones voluntàries, ajudant tant en la distribució com per fer productes manuals que després es  puguin vendre. A més de la col·laboració de les parades de productes frescos del mercat.
Tenen un concepte nou en els ajuts a les famílies per aconseguir un dels seus objectius de reintegració en la societat i és un nou sistema per tal que les famílies puguin triar els productes que necessiten.


S’inicia l’entrega de lots d’emergència a veïns i veïnes.
S’inicia l’entrega de lots d’emergència a veïns i veïnes derivats a través dels serveis socials; s’incrementen els recursos de “Fets a Mà”, s’inicia el projecte Mantels És (economia de subsistència) i el projecte d’integració “Conèixer-nos”.
L’ONG està inscrita al Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, en els llibres de registre corresponents: registre d’establiments d’atenció primària com a entitats privades d’iniciativa social.

ENTREVISTA AMB RAFA MARTÍNEZ, president de l’ONG

Rafa Martínez és “l’alma mater” de l’ONG, i es dedica plenament a l’entitat. Durant l’entrevista, ens explica que com a entitat treballen amb una base teòrica que els pugui servir com a guia conceptual de la forma de ser, basant-se en la idea de societat líquida, jerarquia de les necessitats humanes i concepte de raport.

El RAPORT  vol dir que la societat líquida és la regeneració i construcció de nous ponts comunitaris.
Rafa Martínez ens explica que aquest concepte vol dir que la societat líquida és la regeneració i construcció de nous ponts comunitaris. La piràmide té 5 estadis:     
“l’autorealització, el reconeixement, l’amor/pertinència, la seguretat i fisiologia. El raport té com a objectius que la persona guanyi aptituds per ser menys depenent.
Li preguntem com arriben les persones a l’ONG, i ens explica que venen dels serveis socials del barri, tràmit imprescindible per ser beneficiari dels ajuts. Encara que per als casos d’urgència hi ha previstos sempre lots d’emergència.

També ens explica com són actualment les normes quotidianes del servei. Atenció d’usuaris amb dia i hora i recepció sempre pel mateix equip i de manera individual (s’eviten d’aquesta manera les cues de la vergonya). Els usuaris poden triar els productes que necessiten, mitjançant una moneda virtual (“tonets”), com en una botiga.
En 24 hores s’entreguen els lots d’emergència, coordinació amb el tècnic-especialista de serveis socials de referència de cada usuari, revisió trimestral de tots els expedients...  Cada dues setmanes venen a recollir la seva comanda.
Es parla també del banc d’objectes que té com a objectiu oferir objectes bàsics i necessaris per a l’autonomia de les persones i/o famílies. En general, són donacions i, en cas extrem, es compra a botigues del barri. Els més freqüents són cotxets de nadó, llits articulats, cadires de rodes, caminadors, llits, neveres...
S’estableix un sistema de préstecs per objectes, per poder tornar-los a utilitzar. També es comparteixen objectes amb barris veïns i altres entitats de la ciutat.
Durant l’any passat, les donacions en menjar han estat més de 16 tones, el suport material entregat ha sigut més de 25 tones.

Aquest volum de feina l’atenen unes 50 persones habituals.
Aquest volum de feina les atenen unes 50 persones habituals, i, en els projectes estacionals, s’arriba a més de 100 col·laboradors.
Li preguntem com es finàncien tot aquest conjunt de donacions i la quantitat d’activitats que ens ha explicat i que ens ha deixat bocabadats.
La primera col·laboració és la personal, que ens ajuda en totes les tasques necessàries per tal que funcioni diàriament el repartiment de productes frescos.
Una gran iniciativa és “El carretó solidari itinerant”, que consisteix a aconseguir que qualsevol persona pugui recollir el carretó buit, vagi a comprar productes i el torni ple.  

També es fa periòdicament els dissabtes la recollida solidària de productes als diferents establiments d’alimentació del barri.
També es fa periòdicament els dissabtes la recollida solidària de productes als diferents establiments d’alimentació del barri; feina immensa de persones i vehicles per transportar la gran quantitats de productes que s’han de emmagatzemar al local de l’entitat.
El rober infantil que té la missió de cobrir les necessitats dels infants, es nodreix de roba provinent de donacions veïnals i de comerços del barri. Un grup de senyores que es reuneixen a l’AAVV, es troben per  repassar-la i que estigui  en bones condicions d’ús. L’any passat van entregar 64 lots de roba i 5 canastretes.
 
Per Nadal, i des del CEIP Ferran Sunyer, van fer postals dibuixades pels infants, que després són impreses i distribuïdes a partir de l’escola, les AMPA i l’entitat.
Es van fer lots de Nadal per a les famílies que reben suport alimentari, que va ser possible gràcies a la Fundació Creatia, algunes parades del mercat i veïnat particular.

Els Reis Macos està dirigit a famílies amb economies precàries i proporciona regals a infants el dia de Reis.
Per Reis es fa la campanya “Reis Macos”, dirigit als infants de famílies amb economies  precàries i també per una gran quantitat de gent gran que viu sola al barri. Durant la nit de Reis les famílies reben la visita dels Reis Macos al seu domicili o van ha trobar-se en un espai veïnal.
Els infants tenen joguines que han demanat prèviament per carta, lots de productes escolars, llibres, llaminadures típiques de reis i tiquets per a les atraccions de la festa major.
El dia 5 gener els reis visiten els avis i àvies del Centre de Dia l’Onada, on es fa una festa amb regal, diversió i mengen el tradicional tortell de reis.
Tot això és possible gràcies a la gran quantitat de gent que col·labora en les diferents comissions: vestuari dels reis, padrins per les cartes, compra de joguines, logística d’entregues i un grup que treballa per aconseguir els recursos econòmics per fer-ho possible.
En aquest projecte estacional col·labora l’AAVV de Sant Antoni, Federació d’entitats Calabria 66, Escola Pia de Sant Antoni, El cordill, Escola Salesians de Rocafort, Espai de Gent Gran, Mercat dominical de Sant Antoni, Mercat del Fresc, Encants de roba, i molts comerços del barri.
L’entitat actualment  comparteix un local amb la Unió Excursionista de Catalunya de Barcelona, al carrer Rocafort, núm.7, en règim de lloguer que, per aquest any, està finançat parcialment pel districte (80%).

El futur del espai veïnal que hi haurà dins del Mercat, possibilitarà una solució definitiva d’ubicació de la ONG.
Seguint la conversa amb el Rafa, ens explica el futur que voldria per ampliar els objectius actuals.
La seva visió del que han de ser les ONG , compartida per  membres de la entitat, fa incidència en crear una “cooperativa de serveis” amb altres associacions del barri a fi de oferir serveis comunitaris al veïnat, però això ja es tema per una pròxima entrevista.
Donem les gracies a les persones que ens han facilitat la feina per fer aquest document informatiu, inclosa l’entrevista.

Manel Pérez, Jordi Muntané, Àlex Gutiérrez.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies