[Història] Ara fa 50 anys al barri: bomba al Waldorf



A finals de l’any 1967 i principis del 1968 per fi l'Associació de Veïns del barri de Sant Antoni va rebre la  “autorización de actividad” i  va ser inscrita en el registre d'entitats de l'Ajuntament de Barcelona i del Gobierno Civil, alhora que van ser reconeguts els seus Estatus presentats.  Amb això , la junta del moment va escriure una carat “oberta” a tot el barri, com podeu veure en el document adjunt.

A l’ any 1977, o sigui ara fa 40 anys i als pocs dies d’estrenar-se, al cinema Waldorf la pel·lícula Comando Txiquia (dedicada a l’atemptat contra Carrero Blanco), la Triple A (grup terrorista d’extrema dreta) va amenaçar  l'empresa del cine, que en aquella època era el Grup Balañá. A la Barcelona dels anys 60 i 70 quasi tots els cinemes i teatres de la ciutat eren d’ aquesta empresa, a més de les places de braus. Doncs el que dèiem, que si no es retirava l’ esmentada pel·lícula, hi posarien una bomba. La indignació fou gran, ja que feia poc que s’havia patit l’atemptat a la revista EL PAPUS.
    
L'entitat, però, va publicar un manifest en favor de la llibertat d’expressió en el seu butlletí, tot explicant la seva postura davant l’afer.

Va ésser un trasbals per als  veïns i veïnes. L'Associació de Veïns, després de molts  debats i assemblees amb els veïns,  va donar suport a l’alternativa de canviar de cinema la pel·lícula tal com proposaven les autoritats d’ aquella època,  perquè representava la seguretat dels conciutadans.
L’ Associació de Veïns va voler  publicar un manifest en favor de la llibertat d’expressió en el seu butlletí, tot explicant la seva postura davant l’afer i es varen organitzar diverses activitats. A finals d’any, el 12 i 13 novembre, va organitzar-se una gran festa popular de dos dies, amb manifestacions, xocolatada, projecció de cinema i una gran festa infantil  diumenge al matí.

Jordi Font

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies