El solar de Calàbria 66 sempre fou un centre cultual

La història ens depara sorpreses. Hem descobert, gràcies a hemeroteques digitals i en una primera aproximació a la memòria històrica de l’ indret, que el que ara anomenem Calabria66 sempre o quasi sempre ha estat un centre de producció cultural.
En primer lloc, el solar,  va acollir l’empresa RELIEVES BASA Y PAGÉS S.A., fundada el 1887. El negoci  era una editorial/impremta que va desenvolupar una tasca de producció molt destacable amb forces comandes d’arreu de l’Estat espanyol.  A la dècada dels 50 també va ser la seu temporal de la redacció de la revista d’alta costura Siluetas.

El lema de la firma comercial era estar “Dedicada en exclusiva a este arte industrial” amb publicacions de mapes, ventalls, llibres, il·lustracions en  relleus, calendaris, fotografies.

L'empresa es va traslladar del carrer Santa Madrona al Raval, a Calàbria66, el mes d'abril de 1920. Basa i Pagès eren cunyats. Estaven casats amb les germanes Carabén i Vendrell. Pere Pagés amb l’Antònia i Josep Basa amb la Mercè. El germà d’elles, en Josep Carabén i Vendrell, fou propietari del Cafè Espanyol i Tinent d’Alcalde de Barcelona i Diputat Provincial per la Lliga Regionalista a la Mancomunitat. Van morir tots cinc anys abans de la Guerra Civil.
El lema de la firma comercial era estar “Dedicada en exclusiva a este arte industrial” amb publicacions de mapes, ventalls, llibres, il·lustracions en  relleus, calendaris, etc.
No podem deixar de ressenyar el període de col·lectivitzacions amb l’edició de materials com  fotografies de Durruti, Macià o Companys, joventuts revolucionàries... i al llarg del franquisme llibres del psiquiatra falangista Antonio Vallejo Nájera i la seva boja tesi de l’existència d’un gen marxista. El més destacat són els llegats físics que es conserven a les biblioteques públiques i col·leccions privades.
Trobem referències a la seva activitat a finals del segle XIX i al llarg del segle XX, així com a la revista Siluetas. Temes que bé mereixen ser rescatats per esbrinar altres orígens culturals en un mateix lloc en el qual som ara.


Molts són els records de moltes persones d’haver assistit o participat en concerts o assajos a l’Auditori DE L’ONCE...

El 1979 l’ONCE s’instal·la en un edifici de nova construcció al solar. Des del 3 de setembre de 1979 fins a començaments del 2007, Calàbria66 era la Delegació de Catalunya d’aquesta entitat. En aquest espai hi tenia lloc una biblioteca de Braille amb més d’onze mil llibres, un auditori on les Joventuts Musicals de Catalunya programaven concerts de música clàssica els dilluns, una sala d’exposicions experimentant amb el tacte l’observació de les escultures i a banda xerrades específiques com la dels gossos-guia etc. Molts són els records de força persones d’haver assistit o participat en concerts o assajos a l’Auditori, entre ells en Jordi Farrés de l’Escola de Músics i JPC, el transformista del Paral·lel, l’Abel Alem o el net de Tete Montoliu, en Jordi, qui rememora aquells dies refrescant imatges de l’assistència del seu avi com a habitual espectador als muntatges teatrals on el net  sortia.
La institució va desenvolupar activitats culturals força significatives com concerts de música  oberts a tothom, el concurs literari “Roc Boronat” o l’edició d’una revista bimestral que es deia justament Calàbria 66, en el període de 1994-1997. Tothom recorda la bona acústica de la sala i el flamant piano de mitja cua. Avui encara ho enyorem.

S’ha construït un espai per a totes les edats obert a la participació que funciona els 7 dies de la setmana amb una programació i assaigs de teatre, música i cinema de qualitat professionals i amateur.

El 2007 l’ edifici actual quedà buit. Les entitats del barri de Sant Antoni i algunes del Raval, van començar a reunir se a l’ any 2012, en els locals de l’ Associació de Veïns del barri de Sant Antoni, per dissenyar el projecte comunitari de Calàbria66 amb l’ Ajuntament de Barcelona, en l’ època de l’ alcalde Xavier Trias, dinamitzats per una comissió veïnal.
Aquest edifici havia estat adquirit per l’ Ajuntament de  la ciutat, a iniciativa d’ ERC. El 2015   l’alcaldessa Ada Colau el va inaugurar com a equipament municipal i gestionat per les entitats del barri. S’ha construït un espai per a totes les edats obert a la participació que funciona els 7 dies de la setmana amb una programació i assaigs de teatre, música i cinema de qualitat professionals i amateurs, exposicions i tallers i una llarga agenda de reunions i debats veïnals. Un punt de sinergies i àgora de moltes edats diferents.

Toni Oller

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies