2. Sant Antoni en #lesnostres 100

Annabel 

Nous temps, noves exclusions (calen) nous models, noves solucions. Evidències demostrables de final d’etapa. L’actual model socio-econòmic s’està esgotant. A diari contemplem els estralls d’una recessió inèdita de dimensions desconegudes. Els canals clàssics d’inserció resulten obsolets. Les conseqüències són prou visibles per bona part de la denominada població activa: precarietat laboral, esmicolament de PIMES… Són les noves exclusions. 

Nous models, noves solucions. Es requereixen vivers d’idees, laboratoris de coneixement retro‑innovadors, flexibles i rigorosos alhora. Cal bastir ponts i articular sinergies. Generar fórmules de treball per l’ocupació en xarxes (globals i locals). Construir àgores co-participades i cogestionades entre el sector públic, el privat, la societat civil organitzada i les persones de "a peu". Descobrir nous usos multifuncionals en espais i en temps. Dinamitzar places majors als barris, riques en projectes i fets que avancin en simultani. Articular graelles d’ofertes i demandes àgils i útils: Què tens? Què necessites? Diners? Idees? Temps? Experiència? Feina? Contactes? Què saps, vols i/o pots fer? Ho trobarem!

I és que s’han de saber i poder forjar nous models perquè, dels altres; ja no en queden.

Pilar 

Vull passejar pel bosc de Sant Antoni, fer la migdiada sota els arbres i veure com creix l’herba al barri. Vull veure cine a la fresca a l’estiu, projectat en una paret del Mercat. Vull menjar tomàquets de l’hort que han cuidat els nens i nenes de l’Escola Ferran Sunyer, que vénen cada dia a fer classe entre les taules de cultiu que hi ha en una de les places. Vull olorar la flor que ha nascut a l’escocell de l’arbre de la Ronda, que abans agonitzava rodejat de burilles i caques de gos. Vull saber que és primavera, estiu i tardor perquè veig el jardí vertical al mur del Baluard de Sant Antoni i m’ho indiquen les fulles que cauen. Vull parlar amb els veïns al carrer sense el soroll tronador dels cotxes. Vull compartir amb ells experiències de jardins comestibles i oferir carbasses i albergínies de les varietats del banc de llavors del barri. Vull berenar una tarda amb els amics, estenent el mantell sobre el verd. Vull encendre el llum de l’aparcament públic del soterrani del Mercat sabent que prové de la placa solar. Vull veure les places del Mercat regades de bon matí amb l’aigua recollida de la pluja. Vull molt poca cosa, vull viure en un Sant Antoni millor.

A les places del Mercat de Sant Antoni hi voldria arbres, jardins comestibles i horts urbans cuidats per les escoles del barri.

Lluís Enric 

Les nou del matí, ronda Sant Antoni on acaba el carrer Floridablanca, un grup d’executius xinesos, prims, elegants, joves, movent-se com una unitat militar en maniobres, equipats amb les seves maletes, maletins, portàtils, tauletes i altres estris de comunicació d’última generació, observa amb particular atenció un edifici vell del carrer on van viure els meus avis. Hi viu la mare i jo m’hi he pelat els genolls perseguint pilotes de drap, paper, plàstic, xapes i tot el que s’assemblés al futbol. 

Ja són aquí, deu ser el famós "peligro amarillo", la seva imatge em fa sentir vell, ignorant, pobre i desvalgut… davant institucions, empreses, corporacions del capitalisme transnacional, que no dubten un segon, per un raonable marge de benefici, de treure’ns dels nostres carrers, de robar-nos la memòria i convertir aquest barri i aquesta ciutat en una franquícia turística i immobiliària en la qual la població no hi té cabuda.


@marina_aneas


Ricard 

El nou Mercat marcarà el futur per a les noves generacions cal doncs finalitzar el millor i també al més aviat possible les obres de remodelació integral que s’estan duent a terme. Dins de la tercera i darrera fase hi haurà elements clau de decisió com els operadors comercials de la planta -1 i també l’enfoc final que tinguin les restes arqueològiques de la necròpolis romana i la muralla medieval que no siguin punts negres turístics com passa a la Boqueria. 

Capítol apart seria el contingut que es doni a les quatre places recuperades al voltant del Mercat i al projecte per transformar la ronda de Sant Antoni en passeig de vianants des de la plaça Universitat o la plaça Goya fins al Mercat, penso que s’ha d’obrir un procés participatiu per trobar propostes innovadores i adients per a tothom. 

Un altre tema important per al barri seria mirar de reactivar els solars del carrer Manso, 56 on havia estat el garatge i que va adquirir fa mes de vint anys Núñez i Navarro i el solar del teatre Talia que potser va camí de trenta anys que està abandonat. 

Espero que el cinema Urgell on fa un any semblava que es faria un superMercat i es recuperaria l’interior d’illa no acabi igual. 

Per finalitzar, penso que un cop inaugurat el nou espai de Calàbria66 cal convertir-lo en el rusc de les associacions, entitats i coŀlectius magnífics i diversos de què gaudim al nostre barri i que hem de seguir donant suport perquè donin la millor mel veïnal de Barcelona.

Pau 

Tenim un barri amb molt potencial i amb molta potència!

Al Barri de Sant Antoni tenim un teixit associatiu molt ampli amb tot tipus d’entitats. Tot i que això és una realitat i ens dóna molt potencial com a barri, tenim un problema (exceptuant les excepcions que confirmen la regla) i és que aquest teixit és més aviat una consteŀlació d’estels separats. Tenim entitats molt potents que fan molt bé la seva tasca però que estan poc connectades entre elles.

Un exemple clar és el nostre model de Festa Major. Per aquelles que no ho sàpiguen, la Festa Major de Sant Antoni la tiren endavant, sota la coordinació de l’associació de veïnes i veïns, un gran nombre d’associacions. Cada associació organitza de forma autònoma els seus actes, cadascú paga el seu acte i les reunions són per no coincidir en lloc i hora. 

Això no és una crítica al model de la coordinació de la festa major, ja que aquest model és un mirall de la situació associativa del barri.

Un barri on la participació veïnal ve vertebrada principalment per aquelles poques persones que estem associades i que un cop participen en una associació, s’acaben engrescant en més projectes.

Aquestes persones tenim l’obligació d’obrir a la participació de les veïnes i veïns del barri els nostres projectes comuns. L’esperança principal és Calàbria66. L’obertura d’aquest nou espai ha generat un interès per persones que potser no estaven interessades en el barri.

Hem de saber canalitzar aquestes forces i podem dur a terme projectes de barri que engresquin tothom.

Potser si aconseguim tendir cap a un model de barri més en xarxa, d’aquí uns anys la comissió de festes estarà formada per veïns i veïnes interessades a organitzar les festes majors formin part o no d’entitats i les entitats com a tals només faran una funció d’acompanyament o d’acabar de completar el programa de festes majors.

Isabel 

Sobre la tela que cosim: “Si no podem plantar el verd sobre l’asfalt, el cosirem”. Vam començar a cosir trossos de tela verda fent un patchwork com a reclam per demostrar la duresa de l’asfalt i el ciment al nostre barri i la necessitat d’arbres i natura que ens rebaixi la pressió. 


@viricoqueruda


Durant l’ocupació d’una plaça d’aparcament de cotxe del carrer a l’acció Park(ing) Day convidàvem els veïns i veïnes a dur una tela de colors verds i afegir-la cosint fins a omplir la mida del lloc que ocupa un cotxe. Ara la tela creix i creix i simbolitza tota la gent que viu al barri i que vol menys cotxes, més carrer per a les persones i per als arbres i més espai on jugar sense sortejar terrasses de bars. Ens plantegem fer més tallers populars per cosir plegats tots i totes fins que realment el barri comenci a canviar de color.

Joan 

El barri on visc és el de Sant Antoni i poc a poc es va regenerant i s’obren locals nous. És cosmopolita, els locals nous (bars nòrdics, hotels etc…) atrauen la gent de fora; però aquesta munió de gent nova, turistes, també fa que es perdi el sentiment de barri de "tota la vida". 

El barri està bé. S’està modernitzant, però alhora perd identitat. Tenim més espais verds, el barri està de moda. Noto un gran canvi aquests darrers anys. Jo vivia al carrer Lluna del raval i allò també està canviant molt.

Faltaria construir més aparcaments; i sobretot més residències per a la gent gran i més guarderies infantils.

Amal

أنا‭ ‬مصرية‭ ‬عايشة‭ ‬في‭ ‬”انت‭ ‬أنتوني‭ ‬من‭ ‬ع‘ر‭ ‬”نوات‭. ‬منطقة‭ ‬”انت‭ ‬أنتوني‭ ‬منطقة‭ ‬جميلة‭ ‬لأنها‭ ‬تحتوي‭ ‬علي‭ ‬نا”‭ ‬من‭ ‬أنحاء‭ ‬كثيرة‭ ‬من‭ ‬العالم‭ ‬مما‭ ‬يؤدي‭ ‬إلي‭ ‬وجود‭ ‬حضارات‭ ‬كثيرة‭. ‬منطقة‭ ‬”انت‭ ‬أنتوني‭ ‬فيها‭ ‬مباني‭ ‬و‭ ‬مداخل‭ ‬جميلة‭ ‬جدآ

تعجبني‭ ‬المنطقه‭ ‬لأنها‭ ‬قريبة‭ ‬للمونتجويك‭. ‬المنطقة‭ ‬تعتبر‭ ‬وسط‭ ‬البلد‭ ‬لكن‭ ‬لها‭ ‬إح”ا”‭ ‬عائلي‭. ‬فيها‭ ‬بارات‭ ‬و‭ ‬مطاعم‭ ‬مختلفة‭ ‬وم”لية‭. ‬فيها‭ ‬محلات‭ ‬و‭ ‬مطاعم‭ ‬عالميا‭ ‬مما‭ ‬يساعد‭ ‬إن‭ ‬الواحد‭ ‬يتذوق‭ ‬طعام‭ ‬مختلف‭ ‬من‭ ‬أنحاء‭ ‬العالم‭. ‬بحب‭ ‬أتمشي‭ ‬جداً‭ ‬في‭ ‬”انت‭ ‬أنتوني‭. ‬”وق‭ ‬”انت‭ ‬أنتوني‭ ‬من‭ ‬أحلي‭ ‬المباني‭ ‬في‭ ‬بار”يلونا‭.‬.*


 @budgetjones
@budgetjones

*Soy egipcia y vivo en el barrio de Sant Antoni desde hace diez años. Me gusta este barrio porque tiene gente de varias nacionalidades lo que aporta diversidad cultural. También me gustan mucho muchos edificios y sus escaleras en este barrio.

También me gustan mucho los edificios y sus escaleras. Me gusta que tiene el Montjuic muy cerca. Es muy céntrico pero mantiene su carácter de barrio. Tiene muchos bares y restaurantes divertidos. Hay muchas tiendas y restaurantes internacionales que permiten que uno vaya probando comida diferente. Me gusta mucho pasear por el barrio. El mercado de Sant Antoni es uno de los edificios mas bonitos en Barcelona.


Sra. Torné

Molt bé el barri i els veïns, però aquest tros de carrer (Borrell, entre Floridablanca i Tamarit), als vespres, sembla una sala de vetlla, dos tristos llums, una a cada extrem del carrer. Els dies que les botigues que tinc al costat no obren, haig de tancar-me; fa por.

Noia 

Molt bé el barri i els veïns, però, la gent d’aquest barri és de costums fixos, els costa molt entrar a comerços que ofereixin coses diferents a les quals estan acostumats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies