Habitatge: les Associacions de Veïns de l’Eixample es coordinen

El nostre barri està patint una greu problemàtica de pujada de preus de l’habitatge, en especial els lloguers, que provoca que veïns que fa molts anys que viuen a Sant Antoni hagin de marxar forçosament i que el jovent no tingui possibilitats de quedar-s’hi.

Amb l’impuls i l’assessorament de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), les associacions de l’Eixample volen coordinar els seus esforços per fer front a les creixents problemàtiques que s’estan produint al Districte en relació a l’habitatge.

Diferents factors contribueixen a l’augment de casos en els quals es vulnera un dret fonamental com és l’habitatge:

·       La llei d’Arrendaments Urbans de 2014 en què es retallen els drets dels llogaters i es redueix la durada dels contractes a 3 anys.
·       La compra massiva d’edificis sencers de lloguer per part de fons d’inversió especulatius (fons voltor) que, sense cap mirament, expulsen veïns actuals amb pràctiques abusives.
·       L’especulació en els habitatges d’ús turístic a les comunitats de veïns, amb sucoses rendibilitats, deixant fora del mercat de lloguer aquests habitatges i afectant sovint la convivència. D’això s’aprofiten els portals d’internet que tothom coneixem.


·       La manca de desenvolupament de la Llei catalana de l’Habitatge del 2007, que porta 10 anys al calaix de la paperassa, on es posa l’accent en la funció social de l’habitatge.
·       La inexistència flagrant d’un parc d’habitatge públic, en especial de lloguer, degut a que les administracions fa molts anys que no fan els seus deures.
·       La desorganització dels llogaters que fins ara han actuat individualment en defensa dels seus drets. El naixement recent del sindicat de llogaters és una bona notícia, amb el repte de consolidar-se a curt termini.

A tot això, al nostre barri s’hi afegeix el procés de gentrificació degut al fet d’estar de moda, amb l’augment desproporcionat de restaurants i  bars, sobretot en una zona concreta, que a la vegada provoca la pèrdua del comerç de proximitat. També cal tenir en compte les expectatives generades per la propera obertura del Mercat, que atrau especuladors i oportunistes (es produeix la paradoxa que millores llargament reivindicades pel veïnat poden acabar expulsant-lo)

Tot aquest conjunt, afegit a la creixent precarització de les condicions de vida de molta gent, està provocant l’expulsió de molts veïns i veïnes.


Les associacions de l’Eixample (Fort Pienc, Sagrada Família, Dreta de l’Eixample, Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni) ens hem coordinat amb l’objectiu de formular una guia comú d’actuació per orientar els veïns davant les casuístiques diverses i els recursos que podem utilitzar, tant de l’administració com veïnals (al nostre barri hi ha les assemblees quinzenals de la plataforma Fem Sant Antoni) ja que l’autoorganització i la resposta col·lectiva són imprescindibles.

Per tot això també hem demanat al Districte la creació d’una taula permanent d’habitatge, en la qual siguin presents les associacions i en què hi hagi un tècnic de referència dedicat a aquesta problemàtica.
Qualsevol problema amb l’habitatge ens el podeu fer arribar (tardes de 17 a 20h) i intentarem orientar-vos.


Àrea d'Urbanisme - Comissió d'habitatge de l'Eixample

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies