[Història] Ara fa 50 anys al barri: la primera iblioteca popular


La primera biblioteca popular. La reforma del final de l’ avinguda de Mistral, ara dita plaça dels Jardins de l’ Alguer . La primera subvenció.
I seguim explicant la nostra història de barri. El barri de Sant Antoni, el nostre, no ha tingut mai la sensació de ser un poble assimilat per la gran ciutat. Ha crescut a l’ ombra del Mercat de Sant Antoni, fet que ha contribuït a definir el seu caràcter, la seva personalitat de barri immers en una gran ciutat. Sempre ha estat un barri de pas i ho seguirà sent.
L’ Associació de Veïns va néixer  amb tres eixos fonamentals, a l’ any 1967/1968: la recuperació dels drets democràtics, la creença que la solidaritat és l’ únic patrimoni de la societat civil i la recuperació de la cultura catalana. Aquests tres eixos marquen les diferents estratègies  d’actuació de l’entitat, en tot els àmbits pels quals  s’ha mogut al llarg del temps, amés de crear un clima de convivència i solidaritat entre veïns i veïnes.

Aquets tres eixos és varen traduir en fets tangibles i molt necessaris en aquella època de foscor dins del franquisme: Un va ser, la creació d’una biblioteca popular, tot recollint les experiències dels anys trenta al nostre país i   va estar ubicada temporalment a la parròquia de la Preciosíssima  Sang, seu de la nou nata Associació de Veïns. Aquest fou el motiu també de rebre la primera subvenció, que la donar una entitat bancaria.   L’ altre va ser la recuperació urbanística i aconseguir espai públics per al  gaudi ciutadà: a finals de l’any 67 i principis del 68 es va començar a demanar la primera reforma de l’espai que ara en diem popularment  Jardinets de l’ Alguer, però que en aquella època no tenia nom ni era una plaça com ara. Molt antigament aquest espai era conegut pel “pla de Sant Antoni” que era el final de la riera que baixava per l’actual carrer de Viladomat. Feta aquesta reforma, l’ Avinguda de Mistral, ja no seria reformada fins l’ any 1994/1995 que va convertir se amb la “rambla” central del barri.

Jordi Font

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies