El nostre Mercat


Està previst que la tardor del 2017 obrirà el nou Mercat de Sant Antoni. 

Elvira Carmona García


Segons les previsions municipals, d’aquí a poc més d’un any i mig recuperarem el nucli central del nostre barri. Al capdavall, fa més de set anys que es va presentar el projecte de remodelació, llargament debatut i consensuat: un projecte ambiciós i amb perspectiva de futur. 

El 2009 es van iniciar les obres. No cal dir que tots aquests anys de transició han estat i són força difícils, més encara tenint en compte la crisi que ens afecta a tots els nivells. De fet, podríem dir que estem en precari des de fa molt de temps, doncs cada any s’han anat  endarrerint les obres per diverses raons. 

Tanmateix, durant els treballs en el subsòl s’han trobat un seguit de restes arqueològiques que han modificat el projecte inicial i que formaran part del patrimoni del barri i la ciutat: el baluard de Sant Antoni, la contraescarpa i una part de la Via Augusta romana. A més, com podem veure, s’està recuperant el magnífic edifici original, bon exemple de l’arquitectura del ferro de finals del segle XIX. 

Com hem pogut comprovar en el passat número 100 d’aquesta revista, hi ha prou expectatives posades en el futur del Mercat.

El més important, però, és el contingut: el Fresc, els Encants i el Dominical. Tres mercats en un, patrimoni del nostre barri. Com diu una veïna i paradista, l’edifici formalment pot canviar, pot ser més modern i còmode, però l’essència real del Mercat és la gent que ve a  comprar i el gènere que s’hi ven. Així ha estat sempre i així seguirà, amb l’afegitó de ser un pol d’atracció que recuperi població jove i no tan jove, que aprofiti per promoure i fer arribar la cultura dels productes i comerços de proximitat i, per tant, pugui seguir sent el gran centre dinamitzador de la vida comercial i comunitària del barri.

Convé assenyalar que, de retruc, la remodelació del Mercat comportarà la redefinició del seu entorn, dels patis i, fins i tot, de la Ronda de Sant Antoni, on ara hi ha les carpes. Per això caldrà promoure la participació veïnal per planificar l’espai públic i la mobilitat, amb visió de barri, de manera que guanyem espais verds, pacificats i de millor qualitat.

La importància del Mercat de Sant Antoni com a cor i centre del nostre barri és evident al llarg de la història, des de la seva inauguració l’any 1882. Per això hem cregut oportú fer un petit dossier on expliquem els seus orígens i ens acostem a la visió del seu batec diari, dels treballadors, venedors, clients i visitants al llarg de la seva història. 


Xavier Calvet Raventós


També hi trobareu una crònica de l’estrena de “Antonio, el demiurgo”, film sobre el moment del trasllat a les carpes, amb una entrevista al seu director. Finalment, publiquem 
informació actualitzada del projecte, encara en marxa.

Si més no, comencem a veure llum al final del feixuc trajecte. Resten encara uns quants temes per concretar, que s’hauran d’avaluar bé, mirant pros, contres i efectes col·laterals. Cal un estudi estratègic del impacte del nou mercat sobre el conjunt del comerç i el veïnat. 

Però, sobretot, cal que els compleixin els terminis per a la seva re-obertura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies