La tradició teatral al barri de Sant Antoni


Cadascun dels barris de Barcelona tenen algun tret de tipus artístic que els caracteritza. Els barris antics, de gent treballadora, industriosa, com és el nostre, han desenvolupat, des dels principis de la seva formació, alguna activitat destinada a omplir els espais de lleure i canalitzar la creativitat que tot ésser humà porta dins, contribuint així a un desenvolupament sa del jovent. En aquestes activitats tothom hi ha participat, grans i xics.


A vegades l’ afició coincidia també amb una activitat comercial del barri. Així, a Sant Antoni, el fet de comerciar els diumenges amb els llibres d'ocasió sens dubte ha contribuït en alguna mesura a l'afició al llibre de molts dels veïns del barri, i, qui diu llibre, diu també poesia, i diu col·leccionisme, i diu teatre.
Del col·leccionisme tothom n'és ben conscient, fins el punt que la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver està precisament dedicada al col·leccionisme.

Pel que fa al gust per la novel·la i la poesia, és sabut que molts poetes i escriptors han vingut a raure en aquest barri, atrets, segurament, per aquest aroma de llibre. Igualment hi van venir a viure alguns periodistes, que, a més, tenien no gaire lluny la seu d'alguns diaris, per exemple La Vanguardia al carrer Pelai, i podien anar a la feina tot passejant.

Però no parlarem ni de novel·la, ni de poesia, ni de col·leccionisme. Avui ens interessa el teatre. Per exemple, quan va néixer aquesta afició en el nostre barri?


Jo penso que la proximitat del Paral·lel, amb la seva abundància de teatres i d'actors, actrius, cantants, músics, pot haver contribuït d'alguna manera a crear afició. Tot i que penso que els grups de teatre amateur del barri van trigar molt a formar-se, quan ho han fet ha estat de manera explosiva, primer a poc a poc, però ara ja de forma imparable. Actualment el barri de Sant Antoni compta amb més grups de teatre, crec, que qualsevol altre barri de Barcelona.

Davant d'una manca d'informació relativa a la gestació de l'afició al teatre al nostre barri, començo per recorre als meus propis records i a la meva intuïció, que el lector ja em dirà si és equivocada o no.

És indubtable que l'Escola Pia de Sant Antoni, existent des del 1839, va tenir molt a veure en la formació cultural, i en conseqüència, teatral, dels alumnes, molts d’ells residents al barri. Tinguem present al desaparegut Adolfo Marsillach, anomenadíssim actor i director de teatre, nascut al barri, fill de l'insigne periodista Luís Marsillach.

Adolfo era alumne de l'Escola Pia, i, a part de la tirada a les lletres de l’ambient de casa, segurament que la formació rebuda a l'escola facilitaria el seu interès pel teatre.

Al barri hi ha molts grups de teatre amateur

Seguint aquest fil dels meus records, jo veig com a ferm punt de partida vers el teatre amateur, la Companyia EL TRIANGLE, als inicis dels anys setanta, sorgida del mateix grup que va endegar també aquesta Associació de Veïns que avui ens acull i ens empeny a lluitar per fer un barri cada cop millor.

D'aquells noms propis, molts d'ells ja desapareguts, diguem-ne un: Sílvia Oliver. I l'anomeno, amb l'alegria de tenir-la liderant encara aquell mateix Triangle, en la seva línia de professionalitat que els val per ser requerits pels actes culturals més importants, com així ha estat darrerament.

Però la cosa no s'acaba aquí pel que fa a l'afició al teatre al Barri de Sant Antoni. Tant és així que aquest article resulta insuficient per parlar-ne, de manera que continuarem en el següent número.


Si, entretant, ens voleu informar d'episodis que només vosaltres sabeu, perquè encara no estan escrits, però els conserveu en la memòria, si teniu fotografies o programes i ens els voleu fer arribar, estarem molt cofois d'endegar una veritable investigació que enriquirà, encara més, el coneixement cultural del Sant Antoni teatrero, i dic la parauleta amb tot el respecte i amor que el teatre m'inspira!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies