La Porca s’opera d’urgència


Com recordeu, fa pocs números  vam presentar  la institució que més soroll fa al barri: els Diables  i els Timbalers de Sant Antoni. Quina  va ser la nostra sorpresa quan ens van  avisar que La Porca, la icona del barri que en Xavier Erre i en Xavier Saló van construir el 1995, de 2,5 m d'alçada i 80 quilos de pes, sobre una plataforma amb rodes, d'aspecte infernal i pintada amb els tons naturals utilitzats en les pintures romàniques, havia hagut de  ser internada de molta gravetat al taller de reparació “Construccions de Fantasia”.
Xavier Florido, president de la colla de Diables, ens ha explicat una mica “l’operació”.

Ens han explicat que la Porca ha estat malalta…és cert?
No és que estigui malalta, és que és velleta... té gairebé 20 anys! Necessitava una neteja de cara... i de cul!

Què li ha passat?
Entre l'aigua i el foc, tenia la pell   ben torrada. Calia que es renovés per dins i per fora.


Quin va ser el pressupost?
Doncs la factura mèdica va ser d'uns 1.500€.

Com es va pagar? La Seguretat Social no ho cobreix, Oi?
Gran part va ser pagada per la colla de Diables, la qual es finança mitjançant subvencions però sobretot amb diferents actes que fa al barri, com vendre roses per Sant Jordi, vendre polvorons al Nadal i castanyes a la tardor i amb altres actes com “El Festapa”, per la Festa Major. A banda d'això, alguns veïns del barri també han deixat el seu gra de sorra.

Quan de temps ha trigat?
Ha  estat gairebé un mes i mig al taller del mestre David de “Construccions de Fantasia”, a la Barceloneta.

Abans de marxar,Què simbolitza per vosaltres la Porca?
La Porca és un símbol, no només per la Colla de Diables, sinó pel barri de Sant Antoni. La Porca es va fer a partir del petit porquet que porta el gegant del barri, en Tonet.
Arreu on la Porca es presenta, deixa una gran petjada porcina.
Moltes gràcies Xavier.

La Porca al taller

La Porca s’ha reparat per dins i per fora

Crec que és el moment d’anar a parlar amb en David per saber el diagnòstic present i futur. Així que ens desplacem  al  taller de “Construccions de Fantasia” al carrer Pescadors, 48, a la Barceloneta. Allà ens trobem amb el David.

David, com va arribar La Porca fins aquí?
Doncs, com sempre, a peu. La colla dels Diables la porten per tot arreu.

Aquesta és una de la raons de la intervenció?
Una d’elles. El moviment sacseja l’estructura, que és de ferro i amb el temps es debilita. Per això ens vam ficar dintre de la porca per reforçar l’estructura i revisar  l’ ancoratge.



Deu ser difícil ...
Sí, el sistema és fer un forat a la panxa per poder passar a dins, però ja que la porca és grassa va ser més fàcil...ha, ha, ha.
A més, havia tingut dos cops forts al nas i tenia dos forats que hem massillat. Després la vam netejar amb vapor,  tota sencera, per treure la pintura vella, posar-li fibra de vidre i tornar-la a pintar.


Els colors de la porca estaven basats en els colors de les pintures romàniques. Heu pogut trobar els mateixos colors?
Sí, hem fet nosaltres els colors nous, sempre amb la idea de preservar la seva idiosincràsia

Quan la colla va a tornar a veure-la, com la van trobar?
La van trobar com nova, deien que ara li ressaltaven més els ulls perquè hem marcat una mica més les ninetes i, sobre tot, la brillantor.

Ens han explicat un secret dels punts de foc...
Sí, aprofitant l’avinentesa hem posat més punts de foc, de 16 que en tenia abans ara en tindrà 24, així que cal anar amb compte que cremarà encara més!

Continua tenint  punts d’aigua?
Sí, es part de la seva originalitat com a Bèstia.

Ens anem contents amb la feina feta pel David i sobretot per la colla dels Diables, que són els encarregats de preservar i continuar amb les tradicions, i que són, amb la seva bèstia La Porca, una part molt important de la gent que fa vida, comunitat i barri a Sant Antoni.

La Porca tornant al barri

Des de la revista del barri donem el nostre agraïment i suport per aquesta feina feta. Només ens  queda esperar la presentació oficial, que serà per la Festa Major al gener del 2016. No obstant això, la Porca restaurada ja ha corregut pel barri, primer a la Festa de Fi de curs de l'Associació de Veïns i després per Sant Joan.


Tot i que ha passat un estiu relaxada, ja s’ha preparat per tots els esdeveniments de la nova temporada, també la Mercè 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies