La llei contra els desnonaments i la pobresa energètica

El proppassat 23 de juliol el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la ILP de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i la pobresa energètica, promoguda per la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC.

Es tracta d’una gran victòria col·lectiva després d’anys de lluita pel dret a l’habitatge, que permet posar en marxa mecanismes per acabar amb els desnonaments i els talls de subministrament d’energia, alhora que mobilitzarà habitatge buit per a lloguer social.

La ILP aprovada al Parlament de Catalunya és un conjunt de mesures per donar resposta a la situació d’emergència habitacional i pobresa energètica que pateix Catalunya. La llei inclou una bateria d’eines:




Mesura 1. Mecanismes que atorguin una segona oportunitat a les persones sobreendeutades i deutores de bona fe. Mitjançant dos procediments (un d’extrajudicial i un de judicial) es possibilita que les famílies puguin liquidar els seus deutes vinculats amb l’habitatge habitual per tal de poder començar de nou.

Mesura 2. Cap desnonament per a les famílies en execució hipotecària, establint l’obligació a les entitats financeres de concedir un lloguer social a les famílies en situació de vulnerabilitat residencial.

Mesura 3. Lloguer social per a famílies en règim de lloguer en risc de desnonament, amb important distinció entre grans i petits tenidors d’habitatge. Quan el propietari de l’immoble sigui una entitat financera o un gran tenidor aquest haurà d’aturar el desnonament i oferir un lloguer social a la família. En canvi, quan aquest sigui un petit tenidor d’habitatge serà l’administració l’obligada a concedir ajuts per a què la persona afectada pugui seguir a l’habitatge o assegurar-li un reallotjament adequat.

Mesura 4. Creació de parc públic de lloguer. S’estableix la possibilitat de resoldre la cessió temporal dels pisos buits propietat d’entitats financeres i grans tenidors per augmentar el parc públic de lloguer disponible. S’afegeix una eina més per a mobilitzar el parc d’habitatges buits que, amb el temps, permetrà reallotjar totes aquelles famílies que ja han estat desnonades sense alternativa.

Mesura 5. Accés garantit a subministraments bàsics d’aigua, llum i gas amb garanties per aturar els talls a la població en situació d’exclusió residencial. A través d’un protocol que obliga a l’administració a evitar-lo en cas que l’impagament sigui per manca de recursos econòmics i a assegurar l’accés a aquests subministraments bàsics mentre duri la situació d’exclusió residencial.

La ILP és una llei d’emergència molt necessària i un punt de partida, un important precedent per anar cap a un model més just d’accés a l’habitatge i els serveis bàsics.

L’aprovació de la ILP habitatge ha estat possible gràcies al treball incansable de molts afectats, voluntàries, activistes, entitats i col·lectius que hi han donat suport. Les entitats promotores de la ILP no amaguen la satisfacció per aquest èxit, que culmina més de sis anys de lluita pel dret a l’habitatge digne.

S’ha fet un pas per aconseguir el dret a l’habitatge, però encara queda molt per caminar.
Fets com aquest, però, demostrem com el sentit comú del carrer pot entrar al Parlament de la mà de la ciutadania organitzada per a fer lleis que transformin les realitats injustes i que defensin els drets fonamentals de les persones.


Ara cal que la llei s’apliqui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies