No deixem que ens facin fora del barri!


--> Acte al carrer el passat 19 de novembre. Foto Fem Sant Antoni
Ja fa un temps que les veïnes de Sant Antoni som testimonis d’un procés que de manera progressiva s’ha apoderat de la ciutat i que és especialment visible al nostre barri: lloguers que augmenten de preu de manera incontrolada, comerços de tota la vida que tanquen per ser immediatament reoberts com a establiments de restauració, terrasses que s’apropien de l’espai públic sense cap control, proliferació de pisos turístics il·legals...


Són símptomes d’una febre especuladora que ha posat els seus inclements ullals sobre Sant Antoni així com sobre d’altres barris de la ciutat, després de devorar i buidar de veïnes i veïns de manera devastadora tot Ciutat Vella, que ha perdut en els darrers deu anys el 30% de la seva població per fer-ne un parc temàtic per a turistes i on la rendibilitat immobiliària és l’única llei que regeix.

La indústria turística ha posat l’ull en el caramel que és el barri de Sant Antoni. Tot i no ser l’única que alimenta l’especulació, cal denunciar que la indústria il·legal del turisme és segurament la principal còmplice necessària per aquesta pràctica que ens està fent fora al veïnat de manera silenciosa del barri .

Sant Antoni té un nombre de places legals per a turistes equivalent a l’11% de la seva població. Moltes més si poguéssim comptar les il·legals. Els pisos turístics, legals i il·legals s’estimen en 900. Són 900 famílies menys que ja no viuen al barri. Podem estimar en unes 1.200 les famílies que en els propers 12 mesos hauran de fer front a una renovació del seu lloguer. Moltes probablement no podran assumir l’increment de preu que això els significarà. Aquestes xifres no són tan sols números, tenen rostre, noms i cognoms, són veïns, companys i amics. I tenen un gran impacte en qui ho pateix.

Famílies que han de marxar deixant enrere la seva vida al barri, nens i nenes que han de canviar d’escola, veïnes que són més pobres perquè per seguir vivint al barri han de pagar centenars d’euros més.

Qualsevol iniciativa que les administracions proposin per pal·liar aquests efectes és benvinguda, però serà insuficient si no abasten un ventall de mesures àmplies i coordinades des de tots els nivells.

Moltes famílies no podran assumir la pujada de preu de la renovació del seu lloguer

Per això cal que fem una crida a tothom amb responsabilitats polítiques perquè s’impliquin de manera activa allà on són presents per posar fil a l’agulla a favor del veïnat. No poden seguir mirant a una altra banda amb un discurs que es parapeta darrere d’una impotència impostada.

Tampoc els veïns i veïnes podem acomodar-nos en el lament. Hem de tenir clar que si no som nosaltres que organitzem, proposem i exigim de manera urgent i unànime mesures valentes i efectives, no aconseguirem revertir la situació. Només amb un veïnat unit i decidit podrem fer front a l’espiral d’especulació que ens fa sigil·losament fora del barri i ens empobreix a totes.

--> -->

1 comentari:

  1. Es una vergonya el que està passant... Jo visc a la Ronda i he vist com en uns pocs mesos han obert cafeteries, han tancat comerços de calçat de tota la vida...

    I a la meva finca hi son dos pisos de "guiris" que no paran de fer festes i "liarla"...

    Una pena, Sant Antoni s'està morint...

    ResponElimina

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies