Defensem l’escola pública als barris de l’Eixample




Al Consell de Barri el veïnat va posar sobre la taula la falta d’escoles públiques a l’Eixample i la proliferació de bolets a les existents. Ens fem ressò i adjuntem un extracte del manifest que les associacions de pares i mares han fet públic recentment.



L’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni, amb una població d’uns 140.000 habitants, disposa només de sis escoles públiques més una en barracons de nova creació, i de tres instituts públics, un dels quals en barracons des de fa dos anys.

La situació a primària i a secundària s’ha anat endurint els darrers anys a causa de les retallades, que des del 2010 han provocat una disminució dels recursos educatius del 19%.

En paral·lel, la demanda de places d’escola pública ha anat creixent. Des del 2012, només a l’Eixample, la demanda a P3 ha augmentat de 741 a 859 famílies, la qual cosa ha obligat a afegir 11 línies extres o “bolets” a les escoles existents, que pugen de curs i encara són vigents.

Quatre dels onze bolets s’han creat aquest any 2016. Cal tenir present que dels set nous bolets que s’han creat a Barcelona aquest curs, quatre han estat a l’Eixample.

Pel que fa a 1r d’ESO, als nostres barris només una quarta part dels alumnes de sisè de primària que cursen a una escola pública tenen garantida una plaça a un institut públic.

Sant Antoni, amb 40.000 habitants, no disposa de cap institut públic. Els propers anys, amb l’augment de l’alumnat que actualment està a primària, la situació de l’oferta de secundaria pública serà encara més deficitària.

Davant d’aquesta situació d’emergència educacional les associacions de pares i mares i entitats exposem:

  1. La necessitat de disposar de més recursos humans i econòmics per fer front a les necessitats dels alumnes. 
  2. La situació generada amb els bolets és insostenible, provocant massificació i pèrdua de qualitat educativa. Cal trobar una solució.
  3. Davant el creixement de la demanda a P3 a tot el Districte cal una nova escola a la Dreta de l’Eixample el proper any i, a mig termini, una nova a l’Esquerra. 
  4. Davant l’augment demogràfic a ESO cal la construcció immediata de l’institut Angeleta Ferrer al solar destinat per aquest ús des de fa anys. 
  5. La situació dels barracons de l’escola Entença ha de ser provisional, amb calendarització de la nova construcció a l’actual emplaçament de la presó Model. 
  6. Demanda de les instal·lacions buides de l’Escola Industrial com a equipaments pel barri. 
  7. La necessitat de l'escola bressol en el conjunt dels equipaments previstos a l'illa Germanetes. 

En quant a l’institut Viladomat volem manifestar el següent: 

L' endarreriment, un any més, de la construcció de l'institut a Germanetes és un entrebanc que situa a l'institut Viladomat al límit. Qualsevol retràs més enllà de setembre del 2018 significaria el col·lapse de l'institut i, de retruc, disminuir l’oferta pública en 60 places. Les AMPES rebutgem i rebutjarem qualsevol possibilitat que impliqui un nou endarreriment.
També ens mantindrem vigilants respecte a la relació amb el barri i el punt de vista mediambiental. 
Dos qüestions ens semblem especialment importants: 
  • Que l'entorn de l´institut estigui peatonalitzat i que, per tant, es compleixin els plans municipals pel carrer Consell de Cent el 2018.
  • Que l'entorn de l'institut tingui el màxim de verd possible i que l’actual “espai Germanetes” (Viladomat - Consell de Cent) sigui qualificat definitivament com espai verd. 
Espai verd Germanetes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies