Flors artificials amb història

I jo no ho sabia. Es veu que ja fa més de quaranta anys que, un cop l’any, la meva mare ve expressament al nostre barri a fer una compra especial.

Per Tots Sants, fa el trajecte des del barri de Fort Pienc fins a Sant Antoni per comprar flors artificials. Aquest mes de novembre la vaig acompanyar, i quina sorpresa... Descobria una de les botigues centenàries i úniques que s’amaguen al nostre barri, Walkiflor Forné, al carrer Floridablanca entre Comte Borrell i Viladomat. I com es feia abans, compràvem fent petar la xerrada amb Teresa Forné, tercera generació que tira endavant l’establiment, i la seva mare Margarita Bardera Corominas, una àvia gairebé centenària que, quan pot, passa una estoneta a la botiga.
Va ser així com va néixer la idea de dedicar-hi un espai a la nostra revista.

Teresa Forné Bardera ens explica els orígens de la botiga: el meu avi i el meu tiet avi es van establir aquí ja fa més d’un segle per elaborar i vendre flors artificials. Abans al voltant només hi havia camps.

La botiga s’ha mantingut com abans, conserva l’aparador, el taulell, la caixa enregistradora, l’escut de l’avi i el seu encant.

I d’on ve el nom Walkiflor?
El meu avi José Forné era un aficionat a l`òpera i admirava especialment Richard Wagner, per això en un inici li va posar de nom Las Walkirias. Des de Madrid però un empresari va reclamar aquest nom i finalment el meu avi es va decidir per Walkiflor.

I sempre ha estat oberta la botiga?

I tant, inclús durant la guerra, quan se la van quedar els treballadors. Durant aquells anys, però, van seguir a la botiga fent les flors per no marxar i perdre el negoci

Com han canviat els materials?
Abans les flors es feien amb roba i filferro, artesania pura i dura. Ara comprem gènere al majorista. Molt producte prové de la Xina però busquem que sigui de qualitat.El taller de la rebotiga és un espai on el temps sembla haver-se aturat. Teresa Forné prepara les corones, rams, gerros i jardineres per a decoració. També hi fa complements per a vestits de núvia, de nit, comunions i bateigs de manera artesanal, tenyint roba de seda o batista i fent el disseny a partir dels motllos de coure que han passat de generació en generació.

Quins encàrrecs originals recorda?

Recordo que estrenaven un perfum a Londres i en set dies vam haver de preparar unes flors enormes, de mida gegant. I per un anunci de publicitat una vegada vam haver de preparar unes fulles de parra grosses per tapar les parts impúdiques dels actors… Vam riure molt!I darrerament hem rebut un encàrrec d’ una veïna que marxa a Colòmbia i s’emporta dues corones per a un casament, es veu que allà aquestes celebracions duren tres dies.

La Teresa té una clientela molt fidel, i és que cal tenir savoir faire per atendre les persones que entren a la botiga buscant unes flors que les acompanyin en els moments més importants de la seva vida, des de la pèrdua d’algú estimat fins a l’arribada d’un nadó. Esperem que aquest establiment mantingui el seu encant.

Per molts anys més!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies