Procés participatiu del Mercat de Sant Antoni

El passat 21 de Setembre es va portar a terme, al carrer Borrell entre Manso i Tamarit, la jornada de retorn del procés participatiu del Mercat, el qual, tal com vam informar al número anterior, es va endegar el mes de Juny.

En un principi hi va haver un conjunt de quatre jornades informatives:

1. Com serà el nou mercat  de Sant Antoni? Per part de l’equip tècnic que executa la rehabilitació de l’edifici, es va fer el 8 de Juny i es van programar visites guiades a les obres per als veïns i veïnes.

2. Quin model de Mercat tindrem a Sant Antoni? Feta el 15 de Juny, per part de l’Institut Municipal de Mercats i els paradistes.

3. Experiències comunitàries a l’entorn dels mercats. Presentació d’altres experiències a Barcelona i Catalunya. El 22 de Juny.

4. Com pot ser l’entorn del Mercat de Sant Antoni? Es va fer el 29 de juny per part de personal tècnic municipal i entitats del barri que han treballat temes urbanístics i els entorns del Mercat.

Durant el mes de juliol es va portar a terme la fase de debat, que es va organitzar a l’entorn de vuit grups de treball:

1) Gent gran, 2) entitats i col·lectius del barri, 3) persones amb diversitat d’origen, 4) infància, 5) joves i adolescents, 6) comerciants del Mercat i l’ entorn, 7) persones amb diversitat funcional, i 8) dones.

A finals de juliol es va portar a terme una jornada conjunta a l’Avinguda Mistral on es van posar sobre la taula les diverses propostes i es va debatre sobre les prioritats.

La participació
El procés es limitava a debatre sobre els espais ciutadans que hi haurà a la planta soterrani junt al baluard, per una banda, i sobre els entorns del Mercat, per altra banda.
En general, a cadascuna de les jornades informatives i la de debat conjunt van assistir un promig d’un centenar de persones.



Pel fet de començar tard, el procés participatiu ha tingut el gran inconvenient de que s’ha fet amb presses, els mesos de juny i juliol. Per tant, hi ha hagut poc temps tant per fer una comunicació més àmplia als veïns i veïnes del barri com per poder treballar unes aportacions més raonades i elaborades.

Cal dir també que un dels temes estrella, la ubicació del Mercat Dominical del Llibre, resta encara per resoldre’s.

Tot i això, s’ha portat a terme i, per tant, serà un precedent per tal de no tornar a caure en els mateixos errors en els propers.

Les aportacions
El resum de les aportacions fetes per les veïnes i veïns que van tenir consens son:

A L’INTERIOR DEL MERCAT

Espai Culinari.
Per edats, per cultures, per fomentar  hàbits saludables i d’aprofitament.
Per fomentar l’educació alimentària.

Espais Culturals.
En el Fossat: Exposicions, fires, espectacles culturals.
Història del Mercat i del Barri.

Espais Educatius i Formatius.
Tallers d’oficis del mercat, de reparacions,manualitats...
Per generar ocupació: cooperatives de serveis.

Necessitats socials.
Espais de descans. Projectes de suport a la gent gran “Radar”.
Ludoteca per a paradistes i clients.
Informació de les activitats del Mercat i del barri.
Espai de trobada per a la gent jove.
Sala polivalent per donar serveis a entitats del barri.

A L’EXTERIOR DEL MERCAT

Espai verd.
Arbrat per a fer ombra. Vegetació autòctona. Jardins verticals. Plantes aromàtiques.

Espai tranquil.
Espai de trobada i descans, per a totes les edats. Sense consum, ni terrasses ni carrets de gelat... Bancs no individuals.

Espai Equipat.
W.C. públic, papereres, cartelleres per informació, Wifi, ben enllumenat, aparcament per bicicletes.

Activitats.
Exposicions.
Concerts petit format.
Cinema a l’aire lliure


Gràfics i foto: Col·lectiu Punt 6

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies