El perquè del Mercat de Sant Antoni


El mercat de Sant Antoni és un dels més importants de la ciutat. Per poder entendre el seu naixement, ens hem de situar a la Barcelona de la meitat del segle XIX, concretament a l’any 1836 en què l’ajuntament de l’època decideix la construcció de diferents mercats a la ciutat, tot coincidint amb l’enderrocament de les muralles Barcelona vivia un creixement humà molt important produït per l’esclat de moltes fàbriques, a les afores de la ciutat i una revolta cultural important: el Modernisme.

Mercat a la plaça Padró,  abans de tirar les muralles i el portal de Sant Antoni. Meitat s.xix

A l’any 1849 es posa la primera pedra del mercat de la Boqueria, l’any 1848 s’inicien les obres al mercat de Santa Caterina i l’any 1871 és decideix fer el trasllat del mercat del Padró als afores de les muralles, ja enderrocades, i el 1872 comencen l’estudi de construcció, sota la direcció de l’arquitecte municipal Sr. Josep Artigas. L’obra fou encarregada a l’arquitecte municipal Antoni Rovira i Trias, que aixecà plànol el 25 de novembre del 1877.

L’indret on s’aixeca és un dels més interessants de la Barcelona històrica i el seu emplaçament desvetlla l’exquisit sabor local dels barcelonins

El terreny correspon aproximadament a aquell on hi havia emplaçada la porta de Sant Antoni o dit també com el portal de Cardona i damunt de la antiga Via Romana (o Morisca). L’esmentada porta estava flanquejada per dues torres: la de Sant Urbà (a la dreta), i de la Sant Iu (a l’esquerra). La seva construcció data de l’any 1377. Aquesta portalada servia d’entrada i sortida de Barcelona a reis, prínceps, ambaixadors i quantes persones i comissions rellevants arribaven a Barcelona. Ildefons Cerdà fou qui va tenir la idea que en aquest indret fos construït el mercat nou del Padró. 



També trobem narrat, en el llibre d’Antoni Palau i Dulcet Memòries d’un llibreter, el següent: “…jo tirava carrer de Sant Antoni amunt i eixia al defora de muralla, on tot eren camps cultivats, viaranys i marges. Eren terrenys ocupats de runes i amb desnivells i s’hi celebrava la Fira del Bellaire, composta de trastos vells i desferres i munts de llibres.”


El mercat del Padró

El nou mercat neix per la necessitat imperiosa de poder atendre el desenvolupament accelerat, de la zona de nova construcció que representava el sud de l’Eixample i l’expansió del que ara coneixem com a Raval. El Padró era un mercat improvisat d’un sol dia a la setmana i s’obria pels carrers de la Botella i de la Cera amb la plaça del Padró amb la confluència del carrer de Sant Antoni i s’entroncava amb els carrers de l’Hospital
i del Carme. 

El mercat del Padró, rendia a l’Ajuntament 2.500 duros anuals i segons podem llegir al Diario de Barcelona d’aquella època: Escometent sense demorança la rea‌lització de l’esmentat projecte s’aconseguirà el gran avantatge d’obtenir el terreny a menor preu del que costaria després; es tindrà en compte la imperiosa necessitat del veïnat i, finalment, amb la construcció s’augmentaran els rèdits que actualment produeix el mercat del Padró, per al fons comunal.


Primera pedra 


Malgrat les demores en la redacció del projecte i dels problemes polítics d’aquells temps (érem a un any de la proclamació de la primera 
república i en el segon any d’Amadeu I com a rei de l’Estat espanyol, les intrigues de palau i pronunciaments militars ocurrien molt sovint), finalment i malgrat que Barcelona no tenia alcalde i dins dels actes de les festes de Nostra Sra. de la Mercè, patrona de la ciutat, va ser col•locada la primera pedra el 29 de setembre de 1872, a les 4 de la tarda. L’acte fou presidit per l’alcalde accidental Sr. Joan Cabot, pel vicari general de la seu vacant del bisbat de Barcelona i pels presidents dels gremis de la ciutat. 

Exterior del Portal de Sant Antoni abans del seu enderrocament

Les obres


Posar la primera pedra no va ser sinònim de començar les obres, ni de bon tros, encara passarien dos anys i escaig per iniciar les obres. A l’any 1876 és va aprovar el pressupost en 1.000.342,030 pessetes o dit també en 200.065 duros de l’època.

A l’any 1878 és va signar el conveni de cessió de terrenys a l’Ajuntament de Barcelona i l’1 d’abril del 1879 l’alcalde Sr. Duran i quatre regidors s’hi passejaren, prenent-ne possessió i varen espargir terra i pedres pels quatre punts cardinals, sense que ningú entrés en contradicció. 

Finalment el 25 de setembre del 1882, es va fer la inauguració oficial del mercat. El mercat acabat assoleix 11.264 metres quadrats, rodejat per una reixa amb vuit portes d’entrada. La planta del mercat és formada per una creu d’aspes iguals.

L’alcalde Francesc de Paula i Rius i Taulet (de nou a l’alcaldia de la ciutat) va fer-ne l’acte inaugural, acompanyat de les autoritats polítiques, religioses i militars d’aquella època: el degà de la Catedral, el president de la Diputació i el general Rieltain en representació del capità general del Principat.

L’alcalde en el seu discurs va fer esment de la importància del Mercat en aquella zona de la ciutat i va recordar que tot va ser construït per La maquinista Terrestre y Maritima i en nom de S.M el Rei Alfons XII va declarar inaugurat el mercat, en el qual no es va començar la venda fins al cap d’uns quants dies, per no estar acabades algunes de les parades.


Soldats a la Setmana Tràgica del 1909



Durant els fets la “Comandància militar de Barcelona” va donar ordres de protegir els mercats de la ciutat i el de Sant Antoni –com es veu a la foto de l’esquerra– va ser un d’ ells. A més ens han explicat que durant dos dies, a les acaballes dels fets, en un dels patis (potser del carrer Urgell) va ser presó provisional dels detinguts de la Setmana tràgica.


Fons documental
Material fotogràfic i escrit, del fons de l’Arxiu Històric de l’ AVV. Sant Antoni. Del Diario de Barcelona i dels llibres Materials per a una història del barri barceloní de Sant Antoni i del Moments de la història del barri de Sant Antoni d’en Joan Florensa, així com del llibre Memòries d’un llibreter català; Barcelona, Llibreria Catalonia, 1935.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies