Com serà el nou mercat?

Ja han passat set anys des que el 2009 es van iniciar les obres de reforma del mercat de Sant Antoni. 



Vista d’ocell del nou mercat


Durant aquest temps s’han trobat tot un seguit de restes arqueològiques que han modificat el projecte inicial i que formaran part del patrimoni del barri i la ciutat: el baluard de Sant Antoni, la contraescarpa i una part de la Via Augusta romana. 





L’objectiu principal, però, és recuperar l’edifici original del 1882. Per aquesta raó hem cregut oportú publicar la informació actualitzada del projecte, tenint en compte que ara s’està treballant en la ubicació del Dominical, que juntament amb el Fresc i els Encants composen el mercat.


El Mercat en obres. Fotografa: Adrià Goula



El projecte: mercat
El mercat de Sant Antoni és un dels edificis públics més emblemàtics de l’Eixample. Construït el 1882 segons projecte de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias i l’enginyer Josep M. Cornet i Mas, ocupa una illa sencera, i s’organitza en forma de creu grega, reproduint les alineacions d’un encreuament de dos carrers.


Imatges virtuals de la plaça exterior.
Ravetllat-Ribas arquitectes


Exemple molt rellevant de l’arquitectura del ferro a Barcelona i un dels pocs edificis singulars previstos pel mateix pla Cerdà, en destaca la grandiositat, aconseguida per una secció graonada que adquireix la màxima intensitat en la coberta de l’octògon central.






La intervenció preservarà l’actual edifici per al seu ús original (mercat de fresc i encants) i incorporarà una nova part soterrània, que ocuparà tota l’illa i allotjarà un espai comercial a la planta -1, a més de magatzems i aparcaments a les plantes inferiors.


El projecte: fossar

Soterrats sota el mercat, s’han trobat els murs de l’antic baluard de Sant Antoni i de la contraescarpa, que conformaven els límits del fossat de la muralla del segle XVII. La conservació d’aquest sorprenent espai oferirà un nou itinerari públic entre els carrers Urgell i Manso i permetrà accedir a la nova superfície comercial o pujar al nivell superior, on se situarà el mercat del fresc.


Imatges del baluard i la contraescarpa.


Limitat per les dues parets de pedra dels elements defensius, l’espai ens remet a la Barcelona emmurallada i als antics nivells de la ciutat. El seu caràcter i dimensions donen considerables possibilitats d’ús a un nou espai públic que s’incorpora als recorreguts del barri.


Imatges virtuals de l’espai públic del fossat, entre el baluard i la contraescarpa.
Ravetllat-Ribas arquitectes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies