El cost de la Sanitat


El passat 26 de febrer, les entitats veïnals i de defensa de la Sanitat Pública, Fem Sant Antoni, l’Associació de Veïns del barri, l’Assemblea Tancada Clínic i el col·lectiu de treballadors del CAP Manso, van organitzar a Cotxeres Borrell una xerrada sobre les retallades i privatitzacions que està patint la Sanitat Pública catalana i els efectes que està tenint en els centres sanitaris del nostre entorn, CAP Manso, Hospital Clínic i Sagrat Cor. 

La sala estava plena. Quan vaig arribar a la xerrada, el primer que em sobtar va ser el fet que entre els assistents hi hagués poca gent jove. Potser, quan som joves, la nostra salut no ens preocupa gaire. Però tard o d’hora necessitarem anar al metge o sotmetre’ns a algun tractament. La salut ens afecta a tots i totes, grans i joves.

El nostre sistema públic de salut està en perill i ara toca actuar. Malauradament, els mitjans de comunicació no en parlen massa d’aquest tema.

En som conscients de les retallades que s’estan produint? De les privatitzacions que s’estan fent als centres i hospitals públics? 

Aquí van alguns exemples esfereïdors: 

  • tancament de llits als hospitals
  • llistes d’espera
  • altes mèdiques anticipades
  • derivació de malalts a centres privats com a pretext per derivar també recursos públics, cosa que ja han comprovat alguns veïns i veïnes que han estat enviats a l’Hospital Sagrat Cor quan abans eren atesos als centres sanitaris públics.


Per altra banda, mentre els dirigents cobren sous astronòmics, s’està acomiadant personal sanitari o precaritzant la seva situació laboral. Fa poc es va publicar que mentre els alts càrrecs preveuen apujar-se el sou entre el 2 i el 20%, el personal sanitari a càrrec d’aquests directius pateix una baixada salarial acumulada de gairebé el 20%.

Tot això està minant el nostre sistema públic de salut, fins ara un dels més ben valorats d’Europa. És cert que hi ha crisi i que l’Estat ha de fer grans esforços per reduir la despesa pública. Però s’ha de fer a costa de la nostra salut?

En aquest context, ciutadans i treballadors del sector sanitari han unit les seves forces en un front comú: vetllar per un sistema de salut públic, universal i de qualitat. Des de l’any 2010 hi ha mobilitzacions arreu de Catalunya, també a Barcelona, en defensa dels hospitals públics de la ciutat. Fa poc es van entregar al Parlament de Catalunya 10.129 signatures en contra de la privatització de l’Hospital Clínic i les queixes efectuades pels pacients es van presentar al Síndic de Greuges.

Cada dimecres trobareu un taulell informatiu al CAP Manso. Allà us informen sobre les diferents campanyes que s’estan fent i també recullen les vostres reclamacions. Per exemple, quan faci més de sis mesos que espereu una cita amb un especialista o una intervenció quirúrgica, quan us derivin a un centre que no és el vostre, quan algú us aconselli anar a la privada, quan espereu massa per a ser ingressats, quan us vulguin fer pagar per l’assistència, etc...

Una altra forma de lluita, no menys important, consisteix en triar bé qui volem que ens governi. Estem en any d’eleccions. Penseu que l’Ajuntament de Barcelona també té atribuïdes competències en la gestió dels hospitals i centres de salut públics de la nostra ciutat. 


En definitiva el que demanem és poder participar democràticament en la gestió sanitària perquè amb la salut no s’hi juga!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies