Avinguda del Paral·lel: cap a una planificació urbana des dels barris

El Paral·lel a principis del segle XX

L'Avinguda del Paral·lel ha estat des dels seus inicis espai de frontera, de barrejadissa i d'explosió artística. Una avinguda amb un paper fonamental en l’estructura urbana de Barcelona i que ha estat protagonista de grans capítols de la vida social i política catalana el passat segle XX.
La intensa polèmica que han generat els treballs d'urbanització que acaben de finalitzar, amb un fort rebuig per part del veïnat que no es va sentir partícip del projecte, demostra que aquest espai continua essent reivindicat per la ciutadania, és una referència cabdal per a la seva identitat comuna i, per tant, s’exigeix prendre part en les decisions que li afectin.

El procés participatiu per a la planificació integral de l'Avinguda del Paral·lel, iniciat el mes de febrer i que es desenvoluparà fins al novembre, pretén propiciar aquesta reflexió entre els diferents agents dels barris per traçar de manera conjunta el futur, no només urbanístic, d'aquest espai.

L'abordatge integral d'aquesta via de la Ciutat significa fer una dissecció de les capes que la conformen i considerar les seves diverses vessants: espacial, cultural, econòmica i social, per garantir la complementarietat entre les actuacions que s'hi determinin.

Es tracta d'un procés de planificació urbana que vol reconèixer la complexitat, la dissidència i fins i tot el conflicte, posant a l'abast de la ciutadania mecanismes i eines que li permetin prendre decisions que després es tradueixin en documents normatius. El procés està liderat per l'Espai de Treball Compartit Paral·lel, creat després de fortes reivindicacions dels veïns de Sant Antoni, Poble Sec i Raval per incidir en la transformació de l'Avinguda. Està format per associacions, col·lectius i entitats dels tres barris.

Els veïns hem de prendre part en la presa de decisions que afecten al Paral·lel

Un dels reptes del projecte és aconseguir que aquest Espai sigui prou representatiu i divers, posant al seu abast espais de mediació, treball de camp i eines que permetin l’apoderament dels participants.

Al mateix temps, serà des d’aquest Espai que es plantejarà, a partir de la diagnosi i l’avaluació prèvies, la primera proposta de reptes, temes a treballar i activitats que permetran aprofundir aquestes propostes.

Amb l’objectiu d’ampliar la participació a tot el veïnat i garantir el seu control del procés, es farà servir una metodologia que generi un procés deliberatiu per arribar a propostes, tot portant l'activitat, el debat i la discussió al carrer amb l’organització de tallers, recorreguts i jornades culturals. La posterior sistematització d'aquestes reflexions donarà lloc a un document normatiu amb propostes i criteris d'ordenació construïts sobre aquesta identitat i visió urbana compartida.

Aquest procés pot significar una oportunitat per incidir de manera efectiva en la planificació dels nostres barris i avançar cap a una gestió urbana que respongui de debò a les necessitats dels ciutadans i dels seus territoris.

La capacitat d’influir en el resultat final dependrà, d’una banda, de la legitimitat que es guanyi el propi Espai de Treball Compartit, reforçat amb les eines i tècniques facilitades per l’equip tècnic. D’altra banda, aquesta influència només serà una conquesta a llarg termini si la societat és capaç de mantenir la mobilització al carrer i assumir el seu lideratge en la reflexió i en l’elaboració de propostes.

Raons Públiques és l’equip dinamitzador del procés participatiu per a la planificació integral de l'Avinguda del Paral·lel www.raonspubliques.org



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies