Procés participatiu del Mercat i entorns

El Districte de l’Eixample ha iniciat un procés participatiu per decidir els espais d’ús veïnal que hi haurà al nou Mercat de Sant Antoni. Hem cregut oportú fer-ne difusió per a promoure la participació del màxim nombre de persones. En aquestes pàgines trobareu la informació, també disponible a les xarxes: Ajuntament.barcelona.cat/eixample 



EL PROCÉS PARTICIPATIU
El Districte de l’Eixample impulsa el procés participatiu “Omplim de barri el mercat” que tindrà lloc fins al quart trimestre de 2016. L’objectiu és pensar en clau d’activitat comunitària i vida de barri els espais del mercat destinats a ús veïnal, tant de l’interior com de l’exterior, i fer-ho incloent les necessitats dels veïns i veïnes en la formulació d’alguns aspectes del mercat i els seus entorns pròxims. També es debatrà sobre el model de mercat que vol Sant Antoni, un model popular i de barri orientat als veïns i veïnes, entenent-lo com la plaça central del barri, on el comerç i la vida quotidiana en són els protagonistes.

El Mercat comptarà amb diversos espais per a ús veïnal:
·       A l’interior comptarà amb 700m2 de la planta -1 destinats a ús veïnal. El procés servirà per què el veïnat debati quines activitats i projectes s’hi volen dur a terme perquè el Mercat esdevingui un pol d’activitat comunitària on conflueixin i s’interrelacionin els diversos actors del barri.

·       A l’exterior, les dues placetes corresponents al carrer Tamarit i Borrell esdevindran espai públic a urbanitzar amb les propostes sorgides del procés participatiu. També la urbanització i pacificació dels carrers adjacents i la Ronda de Sant Antoni són objecte de debat en aquest procés.



FASE 1:
SESSIONS INFORMATIVES
Dates: 8, 15, 22 i 29 de juny

 

Objectiu de la Fase I

Compartir amb totes les persones del barri i agents implicats en la construcció i desenvolupament del mercat de Sant Antoni tota la informació disponible per poder prendre decisions col·lectivament sobre aquells elements que a dia d’avui hi podem incidir.


Desenvolupament

Es realitzen 4 sessions informatives amb la participació de diferents veus per parlar d’un mateix tema:

SESSIÓ 1: Com serà el nou mercat de Sant Antoni?
Presentació per part de l’equip tècnic que està desenvolupant el projecte de rehabilitació.

SESSIÓ 2: Quin model de mercat tindrem a Sant Antoni?
Presentació per part de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i els paradistes del Mercat.

SESSIÓ 3: Experiències comunitàries entorn als mercats.
Presentació d’altres experiències sobre propostes comunitàries entorn dels mercats.

SESSIÓ 4: Com serà l’entorn del mercat de Sant Antoni?
Presentació per part de personal tècnic d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona.


Aquestes sessions s’enregistren i els vídeos es penjen a la web del Districte.

FASE 2:
SESSIONS DE DEBAT
Dates: diverses sessions entre juliol i setembre, a concretar.
Lloc i horari depenent del públic al qual vagi destinada cada sessió.

Objectiu de la Fase II
Treballar amb una metodologia que garanteixi que totes les persones puguin participar i exposar les seves necessitats al voltant del Mercat. Es faran activitats sectorials segons sexe, gènere, edat, procedència, etc., així com debats transversals per posar en comú i consensuar propostes.

Es farà una primera diagnosi sectorial entre juny i juliol. Les sessions es programaran adaptant a cada col·lectiu la data i lloc de trobada, ja que les necessitats i disponibilitats són diverses.

Després de l'estiu és faran dues sessions transversals, un cop fet el treball que ens servirà alhora de diagnosi i de recollida de primeres propostes. Es posaran en comú les diferents necessitats en relació a l’espai disponible per poder realitzar propostes de forma participada i comunitària. Les dues sessions es faran a finals del mes de setembre.

Entre la primera i segona part hi haurà un primer retorn per part de l’Ajuntament sobre la viabilitat de les propostes sorgides, que ens permetrà encarar l’última part amb major coneixement del terreny.

Finalment, a la FASE III, de retorn, tota la informació, propostes i consensos extrets del procés, un cop treballats pels equips pertinents de l’Ajuntament, seran retornats al barri amb una última sessió informativa de retorn i clausura que es realitzarà el quart trimestre de l'any. Consulteu el web: Ajuntament.barcelona.cat/eixample


VISITA A LES OBRES
El mes de juny s’han realitzat diverses visites a les obres, obertes al veïnat prèvia inscripció per qüestions de seguretat. Publiquem algunes fotografies dels propis visitants que donen una idea de com serà el nou Mercat.

Sota la coberta de ferro reconstruïda






Baluard i contraescarpa a la planta -1





La Via Augusta romana sota la plaça


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies