A l’estiu, els nens i nenes son els protagonistes


Quan arriba l'estiu, les famílies canvien una mica el seu dia a dia. Pares i mares seguiran treballant, encara, al llarg de moltes setmanes, mentre que els nens i nenes disposen d'un temps d'esbarjo que cal orientar. Per aquest motiu els casals d'estiu s'estan fent cada cop més populars i necessaris.

El nostre barri de Sant Antoni, enguany, disposa d'un espai nou: Calàbria 66, que la coordinadora d'entitats d'educació en el lleure, CORDILL, ha decidit ocupar amb personetes d'edats que van des de 4 fins a 10, 11 o 12 anys, aproximadament.
Aquest és el primer estiu, però no la primera vegada. El Cordill ja va fer casal per la darrera Setmana Santa i, abans, per Nadal, ja va muntar el primer casal a l'espai Calàbria66. Els dos cops amb un resultat tan positiu que aquest estiu hi tornen!

Com que volem saber més coses d'aquesta coordinadora, que està fent una tasca important pels nens i nenes del nostre barri, els quals seran en un futur, -no ho hem d'oblidar- els joves i adults que agafaran les regnes del barri i del país, hem volgut parlar amb el CORDILL i que ens expliquin, de primera mà, qui són, què fan, com ho fan, i per què ho fan.

Demanem a una de les promotores del CORDILL, Arantxa, que algunes veus representatives d'aquest casal que es farà a l'estiu ens puguin donar detalls. Les persones designades per aquesta informal roda de premsa han estat en Ferran Crespo i Nil Compta, els quals es posen en contacte amb mi i em citen a Calàbria66... a les 8.30 del matí!
Afortunadament sóc matinera i l'hora no és cap inconvenient per a mi, de manera que, puntualment, comencem l'entrevista.

Informatiu Sant Antoni: Déu n’hi do el “madrugón” que m'heu proposat avui. És que heu d'anar a treballar tot seguit?

Ferran: No exactament, però, estem d'exàmens i hem d'estudiar.

Informatiu: Què estudieu?

Ferran: 2n de Ciències ambientals a la UB.
Nil: 2n curs d'Història a la UB.

A partir d'aquí, i com que les seves respostes han estat molt coincidents i absolutament coordinades, no separarem les respostes de l'un i l'altre; el que un diu, l'altre ho confirma o amplia, així que posarem simplement: Cordill.

Informatiu: Què és, i quina estructura té el CORDILL?





Cordill: és la unió de 5 entitats de lleure del barri: Sant Antoni, Pau Claris, Sant Ferran, Totikap i La Nivaira. Nosaltres dos som de Sant Ferran. Va néixer el 2014 com a resultat d'una trobada amb els diferents caus i esplais del barri. El primer repte va ser aconseguir unir cinc maneres de pensar diferents. Ho vam assolir i, ràpidament, ens vam constituir com a entitat, per compartir un full de ruta comú.
Pel que fa al funcionament, cada 15 dies o cada mes, depèn de l'època de l'any, fem una assemblea per organitzar activitats, fer gestions... (s'ha de fer molta paperassa).

Informatiu: I quines activitats són?

Cordill: La primera activitat que vam fer junts va ser un Carnestoltes, fa dos anys. La idea és fer casals, col·laborar a la Festa Major, carnavals, concerts... Moltes d'aquestes activitats, a més de ser per a nens i per a joves, estan també obertes -com per exemple els concerts- a totes les edats, amb l'objectiu de fer teixit al barri.


Informatiu: Com que ara toca parlar del casal, parlem-ne. Com van anar les dues experiències anteriors?, Nadal 2015, i la Setmana Santa proppassada?

Cordill: El casal de Nadal va ser la prova pilot i va a anar força bé, com també va anar molt bé el de Setmana Santa. Tots els imputs que rebem són molt positius, tant per part dels infants com de les monitores i pares, i la prova és que comencem a tenir nens i nenes que venen sempre.

Informatiu: Com es planteja el casal? Quina diferència hi ha amb els altres casals que ja existeixen?

Cordill: La proposta d'obrir un casal ens va venir també per part de diferents Ampas de escoles, perquè si ho feia cada escola separadament no sortia a compte. Per altra banda, s'ha buscat un punt de vista diferent, no som el típic casal guarderia, aparcament de nens, simplement per jugar.
Cordill posa nens i nenes en primer terme, volem educar en el lleure, educar en valors, que aprenguin el consens, aprenguin a jugar, a acceptar la diversitat. Hi ha un treball de fons amb l'infant. Creiem que hi havia aquesta necessitat. 
A part d'això, les activitats de lleure en sí no es diferencien, en el fons, de les de qualsevol altre casal.

Informatiu: Podem saber les dates i preus del casal d'aquest estiu?

Cordill: Obrim el 27 de juny i tanquem el 29 de juliol, i tornarà a estar obert des de l'1 fins al 9 de setembre. L'horari és de 9 a 17, la inscripció és per setmanes, i el preu és de 75,50 € la setmana, amb el menjar inclòs. Hem procurat, i creiem haver-ho aconseguit, que sigui més econòmic que els altres casals en funcionament.

Informatiu: Teniu subvencions?

Cordill: Sí, hem rebut una subvenció de l'Ajuntament.

Informatiu: Això del dinar...a Calàbria 66 no hi ha cuina...

Cordill: Naturalment, el dinar és un càtering, i ens el portaran aquí.

Informatiu:Quins són els beneficiaris d'aquest casal?

Cordill: Els nens i nenes que viuen al barri, i també aquells que no viuen al barri, però que els seus pares hi treballen, i s'estimen més tenir-los a prop de la seva feina que del seu domicili. Si algun dia hi hagués llista d'espera, tindrien prioritat els nens que viuen al barri, però no és el cas, ara hi ha lloc per a totes.

Informatiu: Totes les activitats les fareu a Calàbria66?


Cordill: Gairebé totes. Bé, un dia també sortirem d'excursió, un altre dia anirem a la piscina, també incorporarem la coneixença del barri, anar un dia al mercat..., però tot això en aquests moments ho estem preparant.

Informatiu: Quina llàstima que jo sobrepassi els 12 anys i no m’hi pugui apuntar!, estic segura que serà un casal esplèndid. El sol fet que hagueu estat capaços d'unir cinc línies de pensament diferent és tot un èxit, i un excel·lent exemple, no només per als infants, sinó també per a nosaltres, que, a voltes, ens costa tant posar-nos d'acord, ni que siguem dos!


Us dono les gràcies pel temps que m'heu concedit, i ara us deixo que aneu a estudiar, que el curs vinent us vull a tercer!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies