Nadal al barri. Parlem amb el comerç!

El Barri de Sant Antoni és un barri treballador. Vull dir amb això que els que hi viuen son persones que es sostenen amb el seu treball.
També és un barri feiner. El que vull significar és que els seus habitants són persones que treballen i ho fan amb gust, i així és con surt la “bona feina”. Per això hi ha tants comerços que porten anys i anys al barri. Van començar avis o pares i continuen.
Hem volgut, ara que venen les festes de Nadal, parlar amb alguns d'aquests comerços arrelats a Sant   Antoni per saber com el viuen des de la botiga.






Com que Nadal és temps de llum, hem començat per la botiga ESTEL il·luminació, de Tamarit, 185, i hem parlat amb el Sr. Vicens Estruch, l'amo, de 78 anys, que allí està, al peu del canó. Un home emprenedor, que està pendent dels últims descobriments astronòmics,  una de les seves aficions.

Sant Antoni:  Sr. Estruch, què és per a vostè, la llum?
Vicens Estruch: La llum és salut. Quan arribem a casa destrossats per una jornada estressant, trobar una llar ben il·luminada fa que, al cap d'un hora de ser-hi, el cos recuperi el seu equilibri. Està demostrat científicament.
Sant Antoni:I com podríem relacionar la llum amb el Nadal? 
V.E.: El Nadal és el començament de la llum!, la llum va arribar al món, al néixer un ésser que ha tingut gran transcendència. Els cometes desprenen llum en la seva espectacular cabellera, i està científicament confirmat que el pas d'un cometa, en aquells temps, és el que va guiar als reis màgics, segons la tradició.
Sant Antoni:De quina manera podem, nosaltres, incorporar la llum al Nadal?
V.E.: De dues maneres. En primer lloc, per Nadal, afegim la llum espiritual de estar amb la família, felicitar-se, enviar-se mails, targetes o cartes...  En segon lloc, cuidem de que tota la casa estigui perfectament il·luminada; el rebedor, que és la marca de la llar, la taula per fruir amb la vista de tot el bededéu del menjar, el bany...






Nadal també és temps de posar-se guapo, elegant, anar ben vestit...,  i, com que ja sabem que a les botigues de roba hi trobarem de tot, ens hem preguntat: què hi podríem trobar en una tintoreria? Mai no diríeu la sorpresa que hem tingut. Entrem a Tintoreria CITY SEC,  a Rocafort, 5. Porten més de 30 anys al barri de Sant Antoni. La mestressa, Montserrat Planas, està molt enfeinada amb la planxa, així que ens atén el seu espòs, Francesc Andreu, que, entre moltes altres coses, ens explica el següent.

Sant Antoni:   Suposo que aquest dies les senyores volen anar arregladetes, i, amb això de la crisi, deuen portar la roba d'altres anys per posar a punt, no?
Francesc Andreu: Doncs he de dir-li que està equivocada, això ha canviat molt!
Sant Antoni:Cóm és això? Expliqui, expliqui...
F.A.:  Actualment, la nostra clientela és la gent jove, homes i dones, que es compren roba a les boutiques, i, després de dur-la una vegada, ens la porten a rentar. Ja poden ser vestits de senyora o de cavaller, camises...
Sant Antoni: Ara, per Nadal, quina roba els hi portaran?
F.A.:   Sobre tot els vestits d'etiqueta de senyor, que han d'estar impecables!
Sant Antoni: Doncs segur que, amb les ganes que vostès hi posen, ho estaran.




Mirem bé el Nadal! Els experts en veure amb nitidesa són els òptics. Per això, a BIELSA ÓPTICS els hem volgut fer una pregunta intencionada:

Sant Antoni: Cóm es veu el Nadal, des de l'òptica d'un òptic?
Alfons Bielsa:  Amb més llum que de costum, tant en el sentit visual com en l'espiritual.
Sant Antoni: Alfons Bielsa és també  president del Col·legi d'Optics de Catalunya. Aquesta circumstància l'obliga i alhora li permet estar al corrent de tots els avenços que es produeixen en el tema de la òptica.
A.B.:  Un dels temes que s'estudien actualment és el SVI (Síndrome Visual Informàtic), derivat de les moltes hores que estem davant d'un ordinador. En especial preocupa l'extensió d'aquest fenomen entre la població infantil i juvenil.
Sant Antoni: Ens pot donar alguns consells senzills per evitar l'SVI?
A.B.:  No treballar només amb la claror de la pantalla, tenir sempre llum ambiental. Pantalla gran, a nivell dels ulls, i el 20–20–20.
Sant Antoni: 20? 20? 20?
A.B.: Sí, vol dir descansar 20 minuts cada 20 minuts i mirar a una distància de 20 peus (6 metres)
Sant Antoni: Tractarem de seguir aquest consells. Però ara que s'acosta el Nadal, voldria saber si en aquesta botiga podria trobar algun regalet per la família, o per a mi mateixa!
A.B.:  Nosaltres venem salut i moda, o sigui, que, a més de poder fer-li totes les exploracions per saber l'estat de la seva visió, podem oferir-li bonics models de muntures.




El Nadal te sabor de torró. Parlem amb Cristina Rosich, de la Pastisseria BONASTRE, que va començar fa 55 anys amb els seus sogres. El seu marit, Xavier Bonastre, malauradament va traspassar fa sis anys. D'ençà aquell moment, la Cristina va assumir no tan sols la necessària direcció de la casa i la família (tres fills i dos avis), sinó també la direcció de la pastisseria... i de la gelateria!.

Sant Antoni: De quin dels vostres productes et sents més orgullosa?
Cristina Rosich.: Del turró de xocolata i avellana i del turró de crema cremada
Sant Antoni: És cert que els pastissers tenen formules secretes que no volen dir mai?
C.R.: Pot ser que en un temps fos cert, però ara això ja és una llegenda urbana. Si un col·lega em demana la recepta d'un dolç que li ha agradat, jo li dic, de la mateixa manera que si jo li demano a ell, també me la diu.
Sant Antoni: Cristina, quin sabor te per a tu el Nadal?
C.R.: Sens dubte, té sabor de torró!
Sant Antoni: Necessito un altre consell. M'encanta tot el que teniu a la botiga, però... què puc menjar, de dolç, que no m'engreixi???
C.R.: El més saludable en aquest cas, perquè és el que menys engreixa, és la xocolata negra. També cal reservar-se per les postres i no atipar-se amb el vermut o amb el dinar. Per exemple, les neules ens les ve a fer un neuler, uns tres dies abans de Nadal. És divertit perquè les fa al carrer i en va donant a la gent que passa.
Sant Antoni: Què ens has dit Cristina! 3 dies abans de Nadal ens tindràs al davant, tot esperant al neuler!




Podeu llegir les entrevistes completes al bloc
www.nasdelalluna.blogspot.com

1 comentari:

  1. Fins ara no he pogut penjar les entrevistes al blog segons estava anunciat. Ara ja les podeu llegir: Article 203) T'HO DONARÉ TOT, i l'adreça és:
    nasdelalluna.blogspot.com.es

    ResponElimina

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies