Fem el barri!

La crisi en que estem immersos des de fa uns anys –sobretot econòmica, però també institucional i de valors– han originat un canvi radical en les condicions de vida dels ciutadans. La precarietat s’ha generalitzat i es produeixen a diari moltes situacions que afecten la dignitat de les persones i la pèrdua de drets bàsics com són l’habitatge, la sanitat o l’educació.

El barri de Sant Antoni no s’escapa de tot això. Però, amb tot, el fet de ser un barri relativament petit amb una certa xarxa social fa que puguem incidir en algunes problemàtiques i donar solucions modestes a petita escala. Tenim un important nombre d’entitats i la reacció davant la crisi ha estat molt positiva, compartint informació i generant noves eines per ajudar als més afectats del seu entorn. Els ciutadans, que patim directa o indirectament la crisi, decebuts per l’aportació de diner públic per tapar forats per mala gestió pública i privada, indignats per la corrupció, augmentem la predisposició a ser solidaris amb els més afectats.


Encara no ens hem resignat. Els veïns i veïnes ens hem de fer escoltar, hem de mantenir la pressió sobre les administracions, ens hem de queixar, hem de reivindicar i també hem de proposar, perquè es donin respostes a les necessitats i als drets bàsics. 

Aquest és un dels eixos centrals de la tasca de l’Associació de Veïns.
Els propers temps el barri té tot un seguit de reptes, a curt i a mitjà termini. El primer objectiu, potser el més important, és fomentar xarxa social i la solidaritat, l’únic patrimoni propi de la societat civil. És cert que els ciutadans més sensibilitzats ja estan associats en entitats, ja siguin de tipus social, cultural o de lleure. Per tant, caldria agrupar entitats com a corretja de transmissió als seus associats, ampliant el seu objectiu social, integrant-lo en el conjunt del barri i oferint-lo als veïns i veïnes. En aquest sentit tenim una oportunitat en la qual fa temps que estem treballant: Calabria 66. Esperem que l’Ajuntament entengui que en aquest espai el que volem fer és innovador: el que es proposi i realitzi des del barri.

Però hi ha molts més temes a resoldre. El Mercat segueix amb les obres de remodelació, que no s’han d’aturar. Hi ha dèficit en els serveis públics bàsics, tot i que s’ha aconseguit que es posi en marxa, de forma provisional, el tan esperat institut de Germanetes que donarà servei a moltes famílies del barri. Hi ha poquíssims espais de convivència veïnal i d'esbarjo, per això cal seguir amb el procés participatiu per definir com volem que sigui la Ronda Sant Antoni i els pocs espais verds que es poden aconseguir. S’està portant a terme una renovació del Paral·lel sense escoltar gaire el veïnat. Sovint es posen entrebancs enutjosos per portar a terme activitats al carrer mentre es toleren apropiacions abusives de l'espai públic, amb el vehicle privat com a principal "amo". Cal estar atents a la massificació turística. L’incivisme d’uns quants segueix estant present. Però, per descomptat, cal seguir construint xarxa entre veïns i veïnes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies