Celebrant 125 anys


Aquest any, una de les escoles del nostre barri celebra el seu 125è aniversari, es tracta dels Salesians Sant JosepPerò per si no fos poc, el seu patró, Don Bosco, també celebra 200 anys.

Podríem dir que durant aquest curs, l’escola ha estat, i és i serà plena de festes i alegria. Però, coneixem com ha estat la seva evolució durant tots aquests anys? Fem-ne un repàs.


Una mica d'història
Els Salesians de Rocafort van ser fundats l’any 1890 al barri de Sant Antoni. Va ser gràcies a Na Dorotea Chopitea, ja que va ser ella qui va demanar als Salesians la construcció d’una obra social. I es així com es va establir l’escola com a llar i casa per a tothom.

El col·legi va ser inaugurat el 18 de març de 1890 pel Bisbe Jaume Català i Albosa. Al principi, únicament disposava d’una capella, unes classes, un pati i uns salesians dedicats als joves mes pobres i necessitats. Poc a poc ha anat creixent fins arribar al que és avui. Però no tot és evolució, ja que durant la Setmana Tràgica, la primitiva capella va ser destruïda. Tot i que va ser un terrible esdeveniment, no va aconseguir parar el somni de tanta gent i va ser l’any 1914 quan es va fundar el Santuari, dedicat a Sant Josep. Al 1920 es va inaugurar el teatre i altres moltes activitats de l’escola i l’obra salesiana.

Arribada la Guerra civil, al 1936, l’escola va tenir un dels pitjors esdeveniments històrics: un gran incendi. Amb forca i unió, es va aconseguir reconstruir l’escola i donar lloc a altres espais i moltes activitats religioses, formatives, escolars i extra escolars. Tot això, ha sigut possible gracies a un somni, el de Don Bosco, que ha donat sentit a moltes vides i que des de Torí, s’ha anat escampant arreu del món i va arribar a Barcelona de la ma de Na Dorotea Chopitea.




La celebració
Així, durant tot l’any s’han celebrat diversos actes i festes en memòria de Don Bosco i de l’escola. El passat 31 de gener, a l’escola es van dur a terme una sèrie d’activitats en celebració de la festa de Don Bosco. Les portes de l’escola es van obrir per a tothom durant el dia i la nit. Pel matí, es va poder gaudir dels millors partits de la Lliga Catalana de futbol i bàsquet. A la tarda, es van tornar a obrir les portes amb inflables i jocs, un taller de maquillatge i un espectacle de màgia! Durant tot aquest temps, també van estar obertes les inscripcions per al famós túnel del terror a l’escola i durant tot el dia es disposava de servei de bar al pati de l’escola. Per als més competitius, també es va dur a terme un concurs de tapes i un campionat de futbol de botons.


Na Dorotea Chopitea va promoure la creació de l'escola el 1890

Més endinsada la tarda, es va poder gaudir d’una gran xocolatada i de l’eucaristia familiar. Al vespre, es va fer un gran sopar de germanor alhora que els grups anaven entrant al túnel del terror. Per últim, es va dinamitzar la famosa discoteca al pati de l’escola. 

Però això no és tot, ja que del 2 al 20 de febrer, s’ha exposat a Cotxeres Borrell un reportatge fotogràfic de tota la història del col·legi on es pot apreciar la seva evolució.
A més a més, el 19 de març es va dur a terme l’acte Institucional en celebració dels 125 anys i el 22 de març, l’acte religiós.

Per últim, el dia 6 de juny es farà la Festa de l’obra Salesiana de Rocafort, presa com a cloenda dels 125 anys. 




En començar el curs, l’escola i l’obra es van proposar uns objectius, tenint com a lema el compromís de Don Bosco amb els joves. Dins d’aquests objectius sempre hi és present el de transmetre uns valors als joves. 

Aquests valors es veuen reflectits a cada activitat, a cada festa, a cada eucaristia. Es pot veure en la il·lusió tant de qui l’organitza com de qui participa. Si pensem en quina serà la valoració de l’any, podríem gairebé afirmar que serà positiva, ja que és molta la gent que ha participat amb un gran somriure i complint el somni de Don Bosco.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies