Botigues del barri

Parlar de botigues a Sant Antoni és un tema sense final: són tants els establiments interessants del barri que decidir sobre quin parlar es fa difícil. Així doncs, la meva tria no pretén establir prioritats dels uns sobre els altres; tan sols és fruit de la meva curiositat davant el “descobriment” d’un establiment potser nou però també antic (confesso ser despistada) o ésser fruit de les persones que són al davant o d’algun fet singular del
qual m’assabento per casualitat. 
Avui us parlaré de dos comerços: Un, dels de tota la vida, la FLECA BAROT; l’altre, el LOLA’S CAKE, una botiga molt dolça.

FLECA BAROT
http://www.flecabarot.es/qui-som/
https://www.facebook.com/fleca.barot
@flecabarotsl

La Fleca Barot està al carrer del Parlament, núm. 58. Parlo amb el Sr. Antoni Barot.  ’explica que, malgrat que el permís de l’Ajuntament porti data del 1910, el seu avi Llorenç ja hi era des de l’any 1905. Des de llavors el forn funciona a mans de la família: primer els avis, en Llorenç Altarriba i la Rosa Suau; van continuar la Pepita, filla d’aquests, amb el seu marit Salvador Barot, als quals van seguir el Sr. Antoni i la seva dona, Maria Canal, també filla de flequers. 




Avui, qui n’està al front és el seu fill Xavier i la Lourdes, o sigui la quarta generació: Més de cent anys servint-nos el pa nostre de cada dia! Què més es pot dir!. Que sempre han seguit la mateix pauta: el marit a l’obrador, fornejant el pa, i la muller al taulell atenent les diferents generacions de clients. Tan sols la guerra va interrompre aquesta quotidianitat: els van ser requisades les instal·lacions i la producció de pa va ser col·lectivitzada.

Acabada la guerra, quan va retornar Salvador Barot, van revifar la fleca i ja no han parat. Nous temps, nova generació, diferents reformes del local i introducció de productes nous. Primer només feien pa, però el Sr. Antoni ja va introduir la brioixeria i les pastes: croissants, magdalenes, ensaïmades... i el seu fill Xavier s’ha preparat i oferta també pastisseria de la de llepar-se els dits, que és una dolça temptació.

La botiga és interessant: a la paret del fons, formant un mural, diverses fotografies antigues de la primera època de la fleca. Hi podem veure l’àvia Rosa a l’entrada del forn, que llavors s’anomenava “Panaderia Ibérica” i uns panels a banda i banda de la porta on llegim les inscripcions ”Pan extra” i “Clase especial”. És una fotografia entranyable que, com les altres, ens transporten a un altre època.




Els Premis Nacionals a Establiments Comercials Centenaris de la Generalitat de Catalunya reconeixen la trajectòria de les botigues que porten més de cent anys de servei i l’adaptació d’aquests als canvis socials i les necessitats de compra dels ciutadans. L’any 2013 va guardonar un total de vint-i-vuit establiments, entre els quals Fleca Barot. 
Nosaltres ens afegim a aquesta distinció: felicitem els homenatjats i ens felicitem de poder comptar amb aquest establiment al nostre barri.

LOLA’S CAKE
http://lolascake.com/
https://www.facebook.com/LolasCake
@Lolas_CAKES



És al carrer de Sepúlveda, 123. És una botiga petita amb un aparador petit i esbiaixat, cosa que pot fer que la passis per alt sense adonar-te’n.






Però quan t’hi fixes i hi entres, sorprèn de tan bonica: llum clara, colors vius en galetes decorades artísticament i pastissos de formes que semblen de conte. Dolors Aguadé i Tort és l’artífex de tot el que veiem, la creadora: veritables obres d’art fetes pastís. ”Dolors o Lola?” - li pregunto - “Diguem com vulguis, em diuen les dues coses.” M’explica que fa uns quatre anys, quan va posar la botiga, la va titular Lola’s Cake, (“Els pastissos de la Lola”) perquè sonava millor i ella volia unir el seu nom català amb la mena de galetes i pastissos que fa i que són típicament americans.

La Lola va passar uns anys als Estats Units, a Los Angeles, acompanyant el seu marit, a qui havien concedit una beca. A mi m’agrada cuinar i la pastisseria, i allà vaig aprendre la tècnica per fer-la i em va agradar molt” - m’explica i afegeix - “Quan vàrem tornar ja tenia la primera filla, l’Ona, de setze mesos. Jo sóc enginyera, però tenia clar que volia gaudir de la infantesa de l’Ona i, per tant, no volia estar lligada a uns horaris, a una empresa. Va ser el que em va decidir a posar la botiga” .

Ara l’Ona ja te sis anys i mig. “Segur que ja t’ajuda”. “I tant! Si veiessis la traça que té decorant galetes. Li surten perfectes”. La seva segona filla, la Berta, que acaba de complir nou mesos, ens contempla riallera des del seu cotxet. No és estrany que s’aficionin als pastissos creixent entre dolços i sota les ales de la Lola, a qui se li nota que gaudeix amb allò que fa. 

A la botigueta sempre hi ha un assortiment de galetes, cupcakes i cookies, però els pastissos els fa només per encàrrec i personalitzats, tan dolços com salats. “Es que en pastissos es pot fer realitat qualsevol somni”.
Podem trobar molts comerços interessants al nostre barri
A més, es dedica a ensenyar com realitzar aquesta rebosteria americana: organitza tallers per a adults i per a infants els caps de setmana, els dissabtes. Els tallers infantils, per a nens acompanyats d’un adult, són especialment sol·licitats durant les vacances de Nadal i Setmana Santa. 

La botiga es acollidora. Fora de les taules, quasi tots els mobles, miralls o marcs han estat recollits i restaurats per ella i el seu home. Tot respira encant i entusiasme. 

En fi, que aquí tenim una veïna i una botiga notables!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies