Mercat Nou o Nou Mercat

Totes les coses van canviant, però no segons els mateixos ritmes, ni d'acord amb la mateixa esperança de vida. Persones, equipaments, cotxes o sabates no envelleixen i “moren” per igual, ni s'han de revisar i posar a punt amb operacions semblants, ni amb terminis equiparables. Això queda clar dia rere dia, quan passem a la vora del nostre Mercat. Pensàvem que les obres de restauració no s'acabarien mai, però al capdavall ja s'albira el final d'una etapa decisiva, la recuperació d'un edifici històric de gran valor patrimonial.Tanmateix no estem en un final de trajecte: cal que tot seguit el mercat compleixi el seu objectiu d'equipament públic: centre comercial orientat a facilitar la vida dels ciutadans, satisfent sobretot les necessitats elementals d'alimentació i paraments de la llar. Aleshores comerciants i botiguers tindran que agafar tanda i hauran de posar-se les piles per fer un bon paper dins la nova conjuntura. Sabem que molts ho veuen amb il·lusió, tot i que a vegades amb algun neguit, puix que tot canvi comporta noves possibilitats, però també nous riscos. Val a dir que des de l'Associació de Veïns els recolzem solidàriament, i confiem en que la gran majoria aconseguirà salvar els esculls amb èxit.


De moment, emperò, encara queden aspectes pendents. En especial, caldrà ajustar l'estructura material bàsica i els lligams essencials de la connexió de l'equipament físic amb l'entorn. En gros, ja sabem que el nou Mercat reformat tindrà un gran espai públic sota carrer amb el baluard, la contraescarpa i espais d’ús ciutadà. D'altra banda, els entorns del Mercat també hauran de canviar: sembla que el projecte amb més números és restringir la circulació pels carrers de Tamarit i Borrell. Així es pacificaria el seu voltant, tot obrint pas a una continuïtat amb l’Avinguda Mistral i amb un tram del carrer Borrell per sobre de la Gran Via.

Certament, reduir l'ús del cotxe privat dins la ciutat és un objectiu correcte. Però cal cuidar bé i anar millorant els sistemes públics de transport en totes les seves vessants, per tal de reduir les molèsties que allò comporta.  Necessitats i desitjos de la gent van canviant i evolucionant i, d'altra banda, qualsevol mesura té alguns efectes col·laterals indesitjables. Per consegüent sempre hi ha d'haver seny i flexibilitat i revisió periòdica de com s'estan duent a terme els programes d'intervenció.

De moment les coses segueixen el seu camí: en el número anterior ja ens hem fet ressò del procés participatiu “omplim de barri el Mercat”, amb uns objectius limitats, amb poc temps per desenvolupar-lo i, per tant, amb una participació veïnal també limitada. Val a dir, emperò, que han sorgit un bon nombre de propostes, algunes força interessants.

1 comentari:

  1. A veure... si pacífiques un carrer, on cony fots els cotxes que hi passaven? Desapareixen de forma màgica?
    O desgraciadament passen per altres carrers que perden qualitat de vida, soroll i contaminació.
    Mira't en que s'ha convetit el carrer Sepúlveda.
    Menos lobos Caperucita.

    ResponElimina

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies