200 Aniversari de l'Escola Pia de Sant Antoni



Pocs centres, poques institucions, molt poques coses poden celebrar 200 anys; a Barcelona pot dir de ser la més antiga. L’Escola Pia Sant Antoni, història viva del barri, és un dels pilars i la base d’aquesta petita comunitat.


No podríem parlar de L’Escola Sant Antoni, sense explicar la gran base històrica del centre, per això Laura Julián, professora dels escolapis, explica gran part de la història del centre. L’origen de l’edifici té a veure amb l’orde dels Antonians, una orde religiosa dedicada a la caritat que acollia a malalts des de l’edat mitjana fins aproximadament l’any 1800.


L’edifici en sí, es tractava d’un convent enganxat a una església Gòtica de l’època. L’inici de l’escola comença amb una demanda prèvia al 1806, on l’orde de Sant Antoni va demanar una casa a Barcelona, amb l’objectiu d’ensenyar gratuïtament als nens, sota el lema de “Pietat i Lletres”.

Consideren tant important l’aliment nutritiu com l’aliment intel·lectual. Va convertir-se en un seminari d’ensenyança el 1814. Després de diversos successos el rei va concedir el permís per prendre possessió de l’edifici, però abans haurien de parlar amb dues persones que hi encara hi vivien, descendents de l’època dels antics propietaris. A partir d’aquí comença a ser l’escola que és avui en dia, un procés llarg i dur, pel fet d’haver passat guerres i diverses crisis. Primerament, a l’escola hi havien alumnes vivint dins de l’edifici, poc a poc, alumnes externs es van incorporar i van anant formant l’escola que coneixem avui.


L'educació és un procés que no acaba mai. Josefina Aldecoa
L'edifici abans del 1909

Des de fa molt de temps, els escolapis s’han caracteritzat per estar en tot moment amb les últimes tecnologies.
Han estat pioners en molts moments, l’ús de tauletes, ordinadors o pissarres digitals s’ha tornat una normalitat a l’escola, i els avanços tecnològics a través de l’educació són presents dia a dia. Neus Ferran i  Xavi Pascual són dos especialistes de les TIC a l’Escola Pia de Sant Antoni, els dos gestionen la tecnologia de l’escola. A través d’aplicacions,  coordinen l’aprenentatge i la distribució de dades, a través d’una plataforma creada només per estudiants on poden accedir a qualsevol tipus d’informació.

“Guiar i modelar els alumnes és una fase molt important de l’educació" afirma Neus Ferran. L’escola ha aconseguit crear una interacció constant entre l’alumne, el professor i la pantalla.
A l'Escola busquem l'aprenentatge autònom però guiat a través de la tecnologia

“L’aprenentatge no es queda només a l’escola” afirma Xavi Pascual, donant a entendre que gràcies a la intranet de l’escola, l’alumne des de casa pot accedir a informació del centre i a més pot finalitzar treballs i enviar-los des de la seva habitació. La tecnologia ha d’estar present en els alumnes des que comencen l’escola, s’ha de crear o configurar un camí, mai millor dit, en el que la tecnologia tingui presència ja que el dia de demà es trobaran amb noves millores i noves formes d’entendre la tecnologia, i han de tenir una base per poder adaptar-se a l’entorn. Un dels grans canvis que ha pogut viure l’escola ha estat relativament fa poc, amb la introducció de les noves tecnologies. Els escolapis van atrevir-se a fer una gran inversió en material tecnològic, ordinadors i taulets per poder oferir una nova manera d’ensenyament.


200 anys d’escola, 200 anys d’ensenyament, 200 anys d’història... Una escola referència a Barcelona, no tant sols per ser la més antiga de la ciutat, també perquè ha estat l’escola de diverses personalitats que ens envolten en el panorama professional de molts sectors. L’escola Pia de Sant Antoni ha acollit a personalitats com Joan Manuel Serrat, Josep Maria Benet i Jornet, el tenista català Marcel Granollers, el presentador de TV3 Ramón Pellicer, Lorena Vázquez, un ex president del Barça Josep Suñol, el futbolista David Belenguer... El valor intrínsec de la institució deriva no només en la formació acadèmica sinó en la comunitat que suposa haver participat en aquest centre.

¡¡ FELICITATS ESCOLAPIS !!

Més informació: http://santantoni200.escolapia.cat/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies