Calabria 66, un projecte col·lectiu


Acaba de nèixer un nou espai públic al barri: Calabria 66, un equipament multiusos destinat a millorar serveis municipals i potenciar xarxes i recursos veïnals. 


L’edifici ja està enllestit quant a infraestructura, però encara ha de començar a caminar de debò. Hi ha espais veïnals i un teatre-auditori. 

També oficines municipals, el Centre de Normalització Lingüística i l'escola d'adults Pere Calders. El repte engrescador és ara saber aprofitar-lo bé, dar-li vida, tenir-ne cura, compartir-lo de manera òptima. Evidentment, caldrà l'empenta dels veïns i de les entitats. Aleshores podrà prendre força com a centre dinamitzador d’activitats culturals i solidàries, així com a lloc de confluència dels agents de la vida associativa del barri.

Convé insistir emperò en que aquest equipament no ens ha caigut del cel ni és un regal de l'administració. Per això és bo recordar com han anat les coses i, sobretot, subratllar com un seguit d’entitats, col·lectius, veïns i veïnes vam començar a treballar-hi fa tres anys, amb voluntarisme i il·lusió.


Molt breument el guió de la pel·lícula es podria resumir així: el 2011 l’Ajuntament adquireix l’Antiga seu de la ONCE; llavors, l’Associació de Veïns planteja propostes per a que l’edifici no resti abandonat una pila d’anys; paral·lelament, en especial arran de les reunions de la comissió de Festa Major, es fa palès que convé enfortir les entitats i la xarxa veïnal del barri; el 15 M i les assemblees de barri donen també una empenta per recuperar l’edifici per al veïnat. A la fi, després d’uns mesos de tasques preparatòries, l’octubre de 2012 vam començar un procés participatiu obert a tothom amb l’objectiu de definir els usos veïnals d’una part (petita) de l’edifici. 

Doncs bé, a partir d’aquell moment fins avui no hem parat. Amb alts i baixos, amb persones que van ser-hi a l'inici i d’altres que han vingut després, amb canvis en el grup impulsor. Gent diversa com divers és el barri. Sempre tasca voluntària. 

Tot s’ha intentat portar a terme amb la màxima transparència. Totes les actes i documents estan penjats al web www.calabria66.net. 

Ras i curt, val a dir que s’han fet 12 reunions generals en assemblea, 20 trobades de comissions temàtiques, mitja dotzena de reunions amb els arquitectes i 12 amb el Districte, una cinquantena de trobades del grup motor, un munt de documents de tot tipus (criteris, requeriments, plànols, protestes, propostes...), un parell de presentacions en públic... Però sobretot cal posar en relleu la participació d’una gran quantitat de persones, a títol individual o formant part de la cinquantena d’entitats i col·lectius, de tota mena, que han participat en aquest procés: veïnals,  solidàries, educatives, les ampa i les escoles del barri, els esplais i caus,  grups de teatre, culturals... 

De moment hem arribat fins aquí, però queda molt per fer. Calabria 66 és un projecte de llarg recorregut, sempre en evolució i mai acabat, on els veïns i veïnes hem de participar i decidir. Amb un objectiu general ben definit: construir entre tots un espai públic que esdevingui un punt de trobada i de suport mutu, de debat,  de participació, d’arrelament i valors cívics, de cultura de base... 

Seguim endavant. I us hi esperem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recorda a ser constructiu i respectuós; d'altra banda els moderadors podran eliminar el teu comentari. Gràcies